Ajwar, czyli pasta z papryki i bakłażanów

Były sobie wakacje, ciepło, chwile beztroskiej dewastacji, a teraz pora na nieuchronnie nadchodzącą zagładę życia towarzyskiego, pogódź się z tym :)

Więcej czasu w domu, to odbudowa utraconych w sezonie letnim szarych komórek, to więcej obejrzanych filmów, przeczytanych książek, nowej muzyki i mniej bezsensownie wypowiedzianych słów.

U mnie to też czas na przetwory m.in. domowej roboty ajwar. Przepisy do których się przyda: pasta paprykowa z fasoliajwar hummus.

Ajwar aka ajvar to zjawisko typowe dla kuchni bałkańskiej. Pasta na bazie słodkiej papryki oraz bakłażana w zależności od regionu może być mniej lub bardziej pikantna, różnić się nieco składem i proporcjami składników.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 2-3 h
Ilość porcji: 10 x 300 ml

SKŁADNIKI

5 kg słodkiej papryki (może być czerwona, żółta, pomarańczowa, najlepiej mieszanej z przewagą czerwonej)
1,25 kg bakłażana
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chilli lub 1 łyżeczka sproszkowanej
1 szklanka oleju rzepakowego
1/3 szklanki octu winnego
1,5 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  2. Bakłażany przekrój na pół, to samo zrób z paprykami dodatkowo usuwając z nich nasiona.
  3. Warzywa wstaw do nagrzanego piekarnika (najlepiej na 2 płaskich blachach). Piecz ok. 0,5-1 h (tak naprawdę do momentu aż będą miękkie).
  4. Papryki wyjmij i umieść w dużej misce przykrywając ją szczelnie folią, pozostaw na 15 minut (spowoduje to łatwiejsze odchodzenie skóry).
  5. Przy pomocy łyżki oddziel miąższ bakłażanów od skóry, umieść go w dużym garnku.
  6. Obierz papryki ze skóry (sparzona powinna łatwo odchodzić). Umieść je razem z bakłażanem. Zblenduj wszystko na gładką pastę (blender z metalową końcówką jest do tego najlepszy).
  7. Następnie dodaj do garnka pozostałe składniki i powoli podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, przez około 0,5 h.
  8. Na końcu sprawdź czy ajwar jest odpowiednio przyprawiony, jeśli uznasz że czegoś brakuje, dopraw go.
  9. Słoiki wyparz we wrzątku, a tuż przed wlewaniem ajwaru umieść na chwilę w nagrzanym piekarniku bez przykrywek (aby wyschły).
  10. Gotowy ajwar nalewaj do słoików pozostawiając ok. 2 cm wolną przestrzeń od pokrywki, dokładnie zakręcając. Na koniec wstaw je na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, aby się pasteryzowały.
  11. Po wyjęciu słoików, owiń je dokładnie ręcznikiem/ami i pozostaw pod przykryciem do momentu ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.