Ajwar, czyli pasta z papryki i bakłażanów
Były sobie wakacje, ciepło, chwile beztroskiej dewastacji, a teraz pora na nieuchronnie nadchodzącą zagładę życia towarzyskiego, pogódź się z tym :)
Więcej czasu w domu, to odbudowa utraconych w sezonie letnim szarych komórek, to więcej obejrzanych filmów, przeczytanych książek, nowej muzyki i mniej bezsensownie wypowiedzianych słów.
U mnie to też czas na przetwory m.in. domowej roboty ajwar. Przepisy do których się przyda: pasta paprykowa z fasoli i ajwar hummus.
Ajwar aka ajvar to zjawisko typowe dla kuchni bałkańskiej. Pasta na bazie słodkiej papryki oraz bakłażana w zależności od regionu może być mniej lub bardziej pikantna, różnić się nieco składem i proporcjami składników.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
5 kg słodkiej papryki (może być czerwona, żółta, pomarańczowa, najlepiej mieszanej z przewagą czerwonej)
1,25 kg bakłażana
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chilli lub 1 łyżeczka sproszkowanej
1 szklanka oleju rzepakowego
1/3 szklanki octu winnego
1,5 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
- Bakłażany przekrój na pół, to samo zrób z paprykami dodatkowo usuwając z nich nasiona.
- Warzywa wstaw do nagrzanego piekarnika (najlepiej na 2 płaskich blachach). Piecz ok. 0,5-1 h (tak naprawdę do momentu aż będą miękkie).
- Papryki wyjmij i umieść w dużej misce przykrywając ją szczelnie folią, pozostaw na 15 minut (spowoduje to łatwiejsze odchodzenie skóry).
- Przy pomocy łyżki oddziel miąższ bakłażanów od skóry, umieść go w dużym garnku.
- Obierz papryki ze skóry (sparzona powinna łatwo odchodzić). Umieść je razem z bakłażanem. Zblenduj wszystko na gładką pastę (blender z metalową końcówką jest do tego najlepszy).
- Następnie dodaj do garnka pozostałe składniki i powoli podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, przez około 0,5 h.
- Na końcu sprawdź czy ajwar jest odpowiednio przyprawiony, jeśli uznasz że czegoś brakuje, dopraw go.
- Słoiki wyparz we wrzątku, a tuż przed wlewaniem ajwaru umieść na chwilę w nagrzanym piekarniku bez przykrywek (aby wyschły).
- Gotowy ajwar nalewaj do słoików pozostawiając ok. 2 cm wolną przestrzeń od pokrywki, dokładnie zakręcając. Na koniec wstaw je na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, aby się pasteryzowały.
- Po wyjęciu słoików, owiń je dokładnie ręcznikiem/ami i pozostaw pod przykryciem do momentu ostygnięcia.
BRAK KOMENTARZY