Ajwar hummus

Hummus znowu! Ziewam z nudów, albo późno jest…  Ajwar miałam jeszcze z zeszłorocznych akcji DIY, ale jak się skończy nie pogardzę i sklepowym. Ważne, że taki hummus robi się szybko i jest lekka odmiana. Pasta o słodko-ostrym smaku czerwonej papryki, prosto z lodówki, idealnie wjeżdża na ostudzonych grzankach. Niebawem sezon na paprykę, będzie hurtowa produkcja ajwaru, dlatego ten przepis może Ci się przydać, to będzie piękny koniec lata.

Jeśli nie pasuje ci taka wersja, to możesz wybrać jeden z wcześniejszych przepisów z EMP: hummus z ananasem i jalapeño, hummus oliwkowy, awokado hummus, hummus z czarnej fasoli, hummus z bobu, hummus klasyczny.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 min. + 1 h
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

1 szklanka ciecierzycy (moczonej 12 h)
8-10 łyżek ajwaru
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki tahini
2/3 łyżeczki kuminu
2/3 łyżeczki kolendry
1/4 asafetydy
1/2 kurkumy
1/2 chilli
1 ząbek czosnku
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciecierzycę ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie.
  2. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. W między czasie ogarnij sobie miskę, blender i pozostałe składniki.
  4. Ostudzoną ciecierzycę umieść w misce wraz z pozostałymi składnikami, zblenduj do momentu uzyskania konsystencji gładkiej pasty.
  5. Podawaj np. ze świeżą pietruszką, kolendrą, miętą, zatarem, oliwą i pieczywem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.