Makaron z sezamowym tofu i warzywami
Idąc tropem mojego spicy mango tofu (przepis), w którym zastosowałam metodę obtaczania tofu w mące kukurydzianej i podsmażania na chrupko, zrobiłam wersję o intensywnym smaku umami. Z połączenia słonego sosu sojowego, słodkiego cukru brzozowego (ksylitolu), intensywnego świeżego czosnku i imbiru oraz mojego ulubionego oleju sezamowego, powstał smak idealny.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 kostki tofu naturalnego
4 łyżki mąki kukurydzianej
sos:
8 łyżek sosu sojowego
6 łyżek ksylitolu lub słodkiego syropu
2 ząbki czosnku
2 łyżki startego imbiru
1 łyżka oleju sezamowego
dodatki:
1/2 brokuła
2 marchewki
kilka świeżych grzybów*
+ sezam do posypania
++ makaron ryżowy**
+++ kiełki fasoli mung
*shimeji, enoki, boczniaki lub inne
**lub z fasoli mung
TIP: Tofu można zrobić w samej marynacie, pomijając pozostałe składniki i punkty przepisu, użyć go jako składnik do potrawy z ryżem i świeżymi warzywami lub kiszonkami. W tej opcji możesz użyć mniej sosu do tej samej ilości tofu, i tak zachowa ono bardziej intensywny smak, bo całość sosu pozostanie na tofu, a nie pójdzie w warzywa i makaron, tak jak to jest w tej potrawie.
Niektórzy w tego typu przepisach używają skrobi kukurydzianej czy ziemniaczanej, ale dla mnie mąka kukurydziana ma jedną podstawową zaletę – kostki tofu nie sklejają się ze sobą jak te obtoczone w skrobi. Oczywiście te obtoczone w skrobi mają potem nieco inne walory, spróbuj sobie obydwu opcji i zostań z tą która ci bardziej podpasuje.
PRZYGOTOWANIE
- Tofu odciśnij z wody, pokrój w kostkę i umieść w misce z mąką kukurydzianą. Wymieszaj tak, aby każda kostka tofu dokładnie pokryła się mąką.
- Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie ok. 10-15 minut.
- Tofu umieść na rozgrzanej, dużej, płaskiej patelni z dnem pokrytym olejem. Smaż do momentu, aż będzie lekko złociste.
- W międzyczasie składniki na sos umieść w słoiku i wymieszaj poprzez energiczne potrząsanie.
- Tofu zdejmij z patelni i odsącz na papierowym ręczniku. Patelnię wytrzyj, umieść na niej sos i chwilę go podgrzewaj.
- Wrzuć tofu, wymieszaj tak by dokładnie pokryło się sosem, dodaj podzielonego na małe różyczki brokuła, pokrojoną w słupki marchewkę, grzyby i wymieszaj.
- Następnie dodaj odsączony z wody makaron, wymieszaj dokładnie i gotuj tak chwilę, aż makaron pokryje się sosem i trochę zmięknie. W trakcie możesz dodać odrobinę wody jeśli uznasz, że sosu jest za mało na pokrycie wszystkich składników.
- Podawaj posypane pokruszonymi prażonymi orzechami ziemnymi lub sezamem. Świeża kolendra na wierz nie zaszkodzi.
BRAK KOMENTARZY