Baba Ghanoush

Jakim cudem nie było na blogu przepisu na baba ghanoush? Nie wiem i naprawiam ten błąd. Klasyka kuchni bliskowschodniej, prostota i intensywność smaku w jednym.

Baba ghanoush zajmuje u mnie drugie miejsce po hummusie w kategorii past i dipów. Często idzie w parze z falafelem lub świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Polecam znaleźć swoje idealne proporcje, poeksperymentować z dodatkami, zupełnie jak z hummusem.

Baba Ghanoush – eatmeplease.pl

Baba Ghanoush – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

2 bakłażany
1 ząbek czosnku
4 łyżki pasty tahini
2 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Bakłażany przekrój na pół i upiecz w temperaturze 180-200 stopni ok. 45-60 minut.
  2. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Za pomocą łyżki wyjmij miąższ bakłażanów i przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj (możesz też wszystko bardzo drobno posiekać, jeśli nie masz blendera ręcznego).

TIP: Latem jeśli masz tylko możliwość upiec bakłażana na grillu, opiekając go nad ogniem, uzyskasz dodatkową głębię dymnego posmaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.