Baba Ghanoush

Jakim cudem nie było na blogu przepisu na baba ghanoush? Nie wiem i naprawiam ten błąd. Klasyka kuchni bliskowschodniej, prostota i intensywność smaku w jednym.

Baba ghanoush zajmuje u mnie drugie miejsce po hummusie w kategorii past i dipów. Często idzie w parze z falafelem lub świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Polecam znaleźć swoje idealne proporcje, poeksperymentować z dodatkami, zupełnie jak z hummusem.

Baba Ghanoush – eatmeplease.pl

Baba Ghanoush – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

2 bakłażany
1 ząbek czosnku
4 łyżki pasty tahini
2 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Bakłażany przekrój na pół i upiecz w temperaturze 180-200 stopni ok. 45-60 minut.
  2. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Za pomocą łyżki wyjmij miąższ bakłażanów i przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj (możesz też wszystko bardzo drobno posiekać, jeśli nie masz blendera ręcznego).

TIP: Latem jeśli masz tylko możliwość upiec bakłażana na grillu, opiekając go nad ogniem, uzyskasz dodatkową głębię dymnego posmaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.