Bajaderka / Recycle your food

Ideą recyclingu jest ograniczenie zużycia surowców naturalnych oraz zmniejszenie ilości odpadów. To bardzo ważny temat, który powinien towarzyszyć Ci w życiu codziennym. Każdy niewielki gest powoduje globalne zmiany, a recycling możesz z powodzeniem wprowadzić również do swojej kuchni.

Prawie sto lat temu jeden z warszawskich cukierników wpadł na pomysł, aby ze ścinków i resztek z produkcji ciast, stworzyć deser. Pozostałe cukiernie sprzedawały je w papierowych torebkach za grosze, a innowacyjny pomysł uznali za niezdrową konkurencję. Wymyślona wówczas bajaderka składała się z kruchego spodu i czekoladowej masy w której zatopione były w/w skrawki różnych wypieków. Do dzisiaj sprzedawana jest w tej formie lub pod postacią kuli udekorowanej wiórkami kokosowymi czy polewą czekoladową.

Od dawna chodziło mi po głowie to śmieciowe ciastko, a ponieważ nie dysponowałam żadnymi „odpadami” surowcem do jego produkcji stała się ulubiona kasza jaglana i resztki różnych bakalii. Moja bajaderka jest bezglutenowa, wegańska i bez cukrowa (o ile pominiesz dżem). Najlepsza!

 

Bajaderka jaglana - eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min. + 1 h
Ilość porcji: 20-25

SKŁADNIKI

250 ml mleka migdałowego
1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 łyżki masła* lub oleju kokosowego**
3 łyżki świeżo zaparzonej kawy
3 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki aromatu rumowego
3 łyżki kakao
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów (np. migdały, nerkowce, orzechy laskowe, pistacje, orzechy ziemne)
opcjonalnie 2 łyżki dżemu porzeczkowego

+ wiórki kokosowe do dekoracji

* np. Alsan
** najlepiej nierafinowanego

TIP: Jeśli chodzi o bakalie to panuje totalna dowolność, ja wybrałam orzechy żeby było mniej słodkie, ale możesz dodać rodzynki, daktyle, figi etc. Do środka bajaderki możesz dodać 1/2 tabliczki drobno pokruszonej gorzkiej czekolady (uwaga cukier!). Oczywiście zgodnie z ideą recyclingu, jeśli masz jakieś resztki ciast, ciastek czy pierniczków, dodaj je do jaglanej masy. Do dekoracji (poza wiórkami kokosowymi) możesz użyć drobno pokruszonych migdałów, pistacji, ziaren kakaowca czy kakao. Zamiast aromatu rumowego możesz dodać rum (uwaga %!). Ksylitol możesz zastąpić każdą inną substancją słodzącą. Dżem porzeczkowy również możesz zastąpić innym (najlepiej kwaśnym).

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną wypłucz dokładnie pod strumieniem zimnej wody.
  2. Następnie zalej wrzątkiem i przepłucz ponownie na sicie.
  3. W garnku zagotuj mleko, masło i kaszę. Wymieszaj dokładnie.
  4. Jak będzie miękka dodaj kawę, aromat rumowy, kakao i dżem porzeczkowy (w wersji bez cukrowej pomiń go).
  5. Po częściowym ostudzeniu uzyskaną masę dokładnie zblenduj.
  6. Dodaj drobno posiekane orzechy laskowe, migdały i nerkowce (lub inne bakalie), wymieszaj łyżką.
  7. Z gotowej masy formuj kulki i obtaczaj w wiórkach kokosowych.
  8. Mini bajaderki umieść w zamykanym pudełku i wrzuć do lodówki (jeśli nie ma upałów możesz pominąć ten krok).


Cocoa & rum nutty balls – recycle your food

RECIPE

Preparation time: 30 min. + 1 h
Serves: 20-25

INGREDIENTS

250 ml almond milk
1/2 cup millet
3 tbsp butter* or coconut oil**
3 tbsp freshly brewed coffee
3 tbsp xylitol
2 tsp rum flavor
3 tbsp cocoa powder
1/2 cup finely chopped nuts (for example: almonds, cashews, hazelnuts, pistachios, peanuts)
2 tbsp currant jam (rather sour than sweet)

+ desiccated coconut to decorate

* for example Alsan
** best raw

TIP: When it comes to delicacies that there is total freedom. I chose nuts to make it less sweet, but you can add raisins, dates, figs, etc. Inside „Bajaderka” you can add 1/2 finely chopped dark chocolate (Note sugar!). Of course, in line with the idea of recycling, if you have some leftover cakes, cookies or gingerbread, add them to the ground millet. For decoration, you can also use finely crushed almonds, pistachios, cocoa nibs and cocoa. Instead rum flavor, you can add rum (Note alcohol!). You can replace xylitol with any other sweetener. Currant jam also can be replaced by another (sour).

PREPARATION

  1. Rinse millet under cold water.
  2. Then pour boiling water and rinse again in a sieve.
  3. In a saucepan boil milk, butter and grits. Mix thoroughly.
  4. When it’s soft, add coffee, rum flavor, cocoa and blackcurrant jam (in the version without sugar just skip it).
  5. After partial cooling blend everything.
  6. Add finely chopped hazelnuts, almonds and cashews (or other delicacies), mix with a spoon.
  7. Take a tablespoon of the mixture and roll into a ball. Continue doing this until the mixture has finished and tossed them in desiccated coconut.
  8. Place the rolled balls into the freezer for around 1 hour, then remove and store in an airtight container in the fridge.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.