Banana curry
Spróbuj takiego połączenia, zimny maj i rozgrzewające bananowe curry, może będzie ci troszkę mniej smutno. Smacznego.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 łyżka oleju
lub oliwy
1 biała cebula
3 cm imbiru
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki garam masala
1,5 łyżeczki suszonych liści curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
3 marchewki
3 ziemniaki
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 łyżka sosu sojowego
1 puszka mleka kokosowego
2 banany
2 łyżki soku z limonki
+ prażone orzechy ziemne (opcjonalnie)
++ świeża kolendra (opcjonalnie)
TIP: Do curry możesz dać inne warzywa np. zielony groszek cukrowy, kalafiora, zieloną fasolę szparagową, batata, polecam eksperymenty. Jak lubisz ostre to dorzuć trochę chilli.
PRZYGOTOWANIE
- Przepis zacznij dzień wcześniej od zalania ciecierzycy wodą i pozostawienia na 8 h. Jeśli tego nie zrobiłeś, możesz użyć ciecierzycy ze słoika, dostępna jest w tej chwili w większości sklepów.
- W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju usmaż drobno posiekaną cebulę, starty na tarce imbir i drobno posiekany czosnek. Po kilku minutach dodaj przyprawy, wymieszaj i podsmaż kolejne kilka minut.
- W międzyczasie umyj i obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w 1 cm kostkę, a marchew w julienne.
- Następnie dodaj je na patelnię wraz z mlekiem kokosowym, sosem sojowym i ugotowaną (lub odsączoną ze słoika) ciecierzycą. Duś pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane). Zdejmij z gazu, dodaj sok z limonki i banana pokrojonego w kostkę, wymieszaj.
- Podawaj posypane świeżą kolendrą lub pokruszonymi orzechami ziemnymi.
BRAK KOMENTARZY