Banana curry

Spróbuj takiego połączenia, zimny maj i rozgrzewające bananowe curry, może będzie ci troszkę mniej smutno. Smacznego.

Banana curry – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 45 min.
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

1 łyżka oleju
 lub oliwy
1 biała cebula
3 cm imbiru
2 ząbki czosnku

1,5 łyżeczki garam masala
1,5 łyżeczki suszonych liści curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cynamonu

3 marchewki
3 ziemniaki
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 łyżka sosu sojowego
1 puszka mleka kokosowego

2 banany
2 łyżki soku z limonki

+  prażone orzechy ziemne (opcjonalnie)
++ świeża kolendra (opcjonalnie)

TIP: Do curry możesz dać inne warzywa np. zielony groszek cukrowy, kalafiora, zieloną fasolę szparagową, batata, polecam eksperymenty. Jak lubisz ostre to dorzuć trochę chilli.

PRZYGOTOWANIE

  1. Przepis zacznij dzień wcześniej od zalania ciecierzycy wodą i pozostawienia na 8 h. Jeśli tego nie zrobiłeś, możesz użyć ciecierzycy ze słoika, dostępna jest w tej chwili w większości sklepów.
  2. W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju usmaż drobno posiekaną cebulę, starty na tarce imbir i drobno posiekany czosnek. Po kilku minutach dodaj przyprawy, wymieszaj i podsmaż kolejne kilka minut.
  3. W międzyczasie umyj i obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w 1 cm kostkę, a marchew w julienne.
  4. Następnie dodaj je na patelnię wraz z mlekiem kokosowym, sosem sojowym i ugotowaną (lub odsączoną ze słoika) ciecierzycą. Duś pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane). Zdejmij z gazu, dodaj sok z limonki i banana pokrojonego w kostkę, wymieszaj.
  5. Podawaj posypane świeżą kolendrą lub pokruszonymi orzechami ziemnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.