Barszcz czerwony z fasolą – ukraiński
Zrób sobie barszcz, bo to jest samo dobro, a moja dzisiejsza wersja jest super prosta i szybka. Smacznego.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 opakowania mrożonki na barszcz ukraiński*
1/2 L soku z buraków**
4-6 ziemniaków
150-250 ml zakwasu na barszcz
1 szklanka białej fasoli
1 kostka bulionu warzywnego
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
+ woda
*użyłam mieszanki Hortex 450 g. Oczywiście jeśli masz czas i chęć użyj 1 kg świeżych warzyw tj.: burak czerwony, fasola szparagowa, pomidor, marchew, kapusta biała i seler.
**ponieważ mam wyciskarkę wolnoobrotową Hurom, robię sobie sama taki sok, ale możesz oczywiście kupić gotowy patrz na skład, by był to czysty sok z buraka bez dodatku cukru etc.).
PRZYGOTOWANIE
- Fasolę namocz w zimnej wodzie dzień wcześniej.
- W dniu przygotowywania zupy, odcedź ją i umieść w dużym garnku.
- Ziemniaki obierz i pokrój w mała kostkę, również umieść w garnku.
- Dodaj pozostałe składniki – poza zakwasem – dolej wody by przykryło wszystkie składniki i było powyżej nich jakieś 2-3 cm i zagotuj.
- Gotuj do momentu, aż fasola będzie miękka. Zakwas dolewaj po kawałku, w zależności od jego mocy i pożądanego poziomu kwasowości zupy. Kiedy uznasz smak za odpowiednio zbalansowany, gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj z kwaśną wegańską śmietaną lub bez.
BRAK KOMENTARZY