Burgery BBQ z komosą & sos
W powietrzu czuć wiosnę, a ja zaczynam myśleć o pierwszych grillach i piknikach. Dzisiejsze burgery są przedsmakiem nadchodzącego sezonu. Barbecue to aromat dymu, który idealnie sprawdza się w daniach kuchni wegańskiej.
Komosa ryżowa, inaczej quinoa to bogate w białko, zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały pseudo zboże. W posiłkach może zastępować nam kaszę czy ziemniaki. Dodatkowo zawiera komplet aminokwasów egzogennych czyli tych których nasz organizm nie wytwarza sam – które musimy dostarczać z pożywieniem.
Myśląc o skomponowaniu burgerów warzywnych, zawsze biorę pod uwagę ich wartości odżywcze. Staram się dobrać składniki tak, aby burgery które z nich powstaną były bogate właśnie w białko. O pozostałe składniki nie muszę się martwić – węglowodany i tłuszcze będą w bułce, warzywnych dodatkach i sosach.
Na blogu pojawiły się przepisy na burgery:
- ziemniaczane
- z batata i tofu
- (bez)jajeczne
- fasolowe
- mielone z tofu
- z czarnej fasoli
- z fasoli lima
- sojowe
PRZEPIS
SKŁADNIKI
burgery:
1 szklanka fasoli
1/2 szklanki czarnej komosy ryżowej
1-2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka melasy daktylowej
1/2 szklanki łuskanego słonecznika
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka sosu Worcestershire
1/2 łyżeczki chilli
sól
pieprz
sos BBQ:
2 szklanki pasaty pomidorowej
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka burbonu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki aromatu wędzarniczego
2 łyżeczki sosu Worcestershire
1/2 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
3 łyżki melasy daktylowej
PRZYGOTOWANIE
burgery:
- Fasolę namocz przez noc.
- Następnego dnia ugotuj aż będzie całkowicie miękka.
- Ugotuj również komosę.
- Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na złoto.
- Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
- W misce umieść wszystkie składniki – poza ugotowaną komosą – wraz z podsmażoną cebulą i zblenduj.
- Teraz dodaj komosę i wymieszaj dokładnie przy pomocy widelca.
- Z gotowej masy formuj burgery i obtaczaj w pokruszonych ziarnach słonecznika.
- Gotowe burgery umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 40 min (w połowie tego czasu przekręć).
sos BBQ:
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i podgrzej kilka minut na kuchence.
- Gotowy sos przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.
BBQ quinoa burger & sauce
And other burger recipes from blog:
RECIPE
INGREDIENTS
burgers:
1 cup of beans
1/2 cup black quinoa
1-2 tsp smoked paprika
1 tsp sweet paprika
1 tbsp of date molasses
1/2 cup sunflower seeds
1 red onion
1 garlic clove
1 tsp coconut oil
1 tbsp Worcestershire sauce
1/2 tsp chilli
salt
pepper
BBQ sauce:
2 cups tomato passata
1 tbsp apple cider vinegar
1 tsp bourbon (optional)
1/2 tsp liquid smoke
2 tsp Worcestershire sauce
1/2 garlic clove
1/2 tsp chilli
1/2 tsp smoked paprika
3 tbsp of date molasses
PREPARATION
burgers:
- Soak beans (overnight).
- The next day, cook them until completely soft.
- Then cook the quinoa also.
- Slice onion and fry until gold.
- Preheat oven temperature to 180 degrees.
- Place all the ingredients in a big bowl – except quinoa – with fried onions too, and blend it.
- Now add the quinoa and mix thoroughly with a fork.
- Form your patties by hands. Coat them with crushed sunflower seeds.
- Place burgers on a baking tray lined with baking paper.
- Bake approx. 40 minutes (20 each side).
BBQ sauce:
- Blend all the ingredients together and heat a few minutes on the stove.
- Store in air-tight container, in the refrigerator.
BRAK KOMENTARZY