Bekef – Warszawa, Śródmieście
Dział „trips and places” postanowiłam uzupełnić o miejsca w których jadam, które lubię i które odwiedzam częściej. A kiedy mam ochotę na bliskowschodnie przysmaki to pierwszą myślą jest Bekef, przez swoje solidne porcje i idealną lokalizację.
Restauracja z certyfikatem koszerności mieści się w centrum Warszawy, na Hożej. Serwuje kuchnię izraelską z całkiem sporym wyborem dań wegetariańskich i wegańskich. Hummus i falafel podawane są w zestawach z różnymi dodatkami lub w picie (idealne na wynos). Można zamówić sobie wegańską shwarmę i zupę. Większość dań serwowana jest z pitą i sałatkami lub surówkami, które wybierasz podczas składania zamówienia.
Lokal jest mały, zaledwie kilka stolików, a w okresie letnim dodatkowe znajdujące się na powietrzu. W Bekef’ie panuje klimat totalnie wyluzowany, odwiedza go sporo obcokrajowców, a ludzie pracujący w okolicy wpadają na lunch. Jest na tyle popularny, że czasem trzeba poczekać na miejsce siedzące lub iść do konkurencji – tuż za rogiem jest Lokal Vegan Bistro ;), a niemalże na przeciwko Krowarzywa.
Mogę polecić talerz falafel z hummusem jako danie na spory głód, na prawdę ciężko jest je przejść bez brania części dania na wynos. Nie jest to najlepszy na świecie hummus i falafel, ale na bank zajmuje miejsce w warszawskiej czołówce.
Bekef
ul. Hoża 40
Warszawa – Śródmieście
Otwarte: niedziela – czwartek 12-20
+ Płatność kartą
++ Free Wi-fi
BRAK KOMENTARZY