Bezglutenowa focaccia z figami i cebulą
To było 3 podejście do bezglutenowej focacci w ciągu ostatnich dni, najbardziej udane, bo zbliżone w smaku do wersji z glutenem. Teraz już wiem, że największy wpływ na smak ma wybór mąki. Kiedyś wolałam sama tworzyć mieszanki, ale kto ma na to czas…
Teraz eksperymentuję z gotowymi mąkami, które są łatwo dostępne. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się Mix B do pieczenia chleba w którego skład wchodzą: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, włókno roślinne (psyllium, bambus), mąka ryżowa pełnoziarnista i mąka z soczewicy. Dodatki do focacci mogą być dowolne.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki bezglutenowej*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5-1 łyżeczka soli
1 szklanka wody o temp. 45 stopni**
1 paczka drożdży 7 g
1 łyżka cukru
4 łyżki oliwy
+ 2-3 figi
+ 0,5-1 czerwonej cebuli
*najlepiej użyj mąki SHAR Mix B do wypieku chleba
**lub 25 g drożdży świeżych
TIP: Na wierzch focacci możesz położyć absolutnie wszystko co ci przyjdzie do głowy. Warzywa, owoce czy zioła.
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
- Zrób zaczyn poprzez wymieszanie wody, drożdży i cukru. Pozostaw pod przykryciem na 15 minut (aż urośnie).
- Do miski z mąką dodaj zaczyn, oliwę i wymieszaj. Pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą mokrych rąk uformuj jak najbardziej płaski placek, udekoruj dodatkami (w moim przypadku plastrami figi i piórami czerwonej cebuli). Opcjonalnie możesz ją teraz zostawić na kolejne 10-15 minut do wyrośnięcia, o ile dasz radę znowu czekać ;) Możesz również skropić oliwą przed wstawieniem do piekarnika.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut (lub aż się przyrumieni).
- Przed podaniem polej oliwą :)
BRAK KOMENTARZY