Bezglutenowe pierogi ruskie z tofu

Nadrabiam zaległości z grudnia, wrzucam przepis na bezglutenowe pierogi ruskie. Farsz z tofu w smaku do złudzenia przypomina ten z tradycyjnych serowo-ziemniaczanych, ciasto już mniej typowe bo ryżowo-tapiokowe. Smacznego.


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Ilość porcji: kilkadziesiąt ;)

SKŁADNIKI

farsz:
2 kostki tofu (400-500 g)
500-600 g ziemniaków
2 duża cebule cukrowa
1 łyżka oleju kokosowego
1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego + 1 łyżka ciepłej wody
sól i pieprz do smaku
2 ml aromatu wędzarniczego (opcjonalnie)

TIP: Farsz powinien być wyrazisty w smaku bo pod wpływem gotowania nieco straci na swojej mocy ;)

ciasto:
3 szklanki mąki z tapioki
1 szklanka mąki z ciemnego ryżu
1 szklanka mąki z jasnego ryżu
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka gumy ksantanowej
0,5 łyżeczki soli
250 ml gorącej wody ok. 90 stopni
100 ml oleju

PRZYGOTOWANIE

farsz:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Kwasek cytrynowy rozpuść w łyżce wody.
  3. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju kokosowym aż będzie przyrumieniona.
  4. Tofu umieść w misce, dodaj do niego kwasek, aromat wędzarniczy i dokładnie rozdrobnij przy pomocy widelca.
  5. Ugotowane ziemniaki rozdrobnij widelcem, dodaj do tofu, wymieszaj.
  6. Następnie dodaj posmażoną cebulkę i wymieszaj.
  7. Na koniec farsz przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

ciasto:

  1. Mąki, skrobię, sól oraz gumę ksantanową wymieszaj w misce.
  2. Dodaj do nich olej oraz ciepłą wodę, przy pomocy drewnianej łyżki połącz w jednolitą masę.
  3. Na koniec wyjmij ciasto na blat posypany mąką i wyrabiaj aż będzie idealnie gładkie.
  4. Jeśli planujesz lepić pierogi po jakimś czasie to zawiń ciasto w folie i wstaw do lodówki. Jeśli od razu, to część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm (na posypanym mąką blacie przy pomocy obsypanego mąką wałka ;) a resztę z której nie korzystasz trzymaj zawiniętą w folię (ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha).
  5. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj koła (przy pomocy np. szklanki). Do każdego pieroga staraj się dać taką samą ilość farszu, to kwestia wyczucia idealnej ilości która spowoduje że pierogi nie będą się rozpadały (możesz użyć odrobiny wody do lepszego klejenia na brzegach).
  6. Pierogi gotuj na średniej mocy kuchenki, w lekko osolonej wodzie od momentu aż wypłyną ok. 1-2 minut.
  7. Podawaj z odrobiną świeżych ziół lub jeśli lubisz podsmażoną na oleju kokosowym cebulką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.