Bigos z wędzonymi śliwkami i grzybami

Może jesteś gotowy na świąteczny flashback, a może nie… ale jak sobie myślę o bigosie to tegoroczny był najsmaczniejszy więc muszę dać ci przepis. Zanim go zrobisz, ważne jest nabycie odpowiednio dobrej jakościowo i smakowo kapusty kiszonej. Warto nabyć ekologiczną w której składzie widnieją jedynie biała kapusta i sól. A to nie jest wcale aż tak oczywiste, zanim kupiłam sprawdziłam z 6 różnych produktów i w każdym były konserwanty. Grzyby przyjechały z duńskiego lasu, również ekologiczne ;)

Bigos z wędzonymi śliwkami i grzybami – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 2 h
Ilość porcji: dużo

SKŁADNIKI

2 kg ekologicznej kapusty kiszonej 2 cebule cukrowe 2 łyżki oleju 8 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 30 g suszonych grzybów 1/2 szklanki suszonych śliwek 1/4 szklanki wędzonych śliwek 1/4 szklanki suszonych moreli 1/4 szklanki suszonej żurawiny 4 ziarna jałowca 1/2 łyżeczki pieprzu 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina sól (o ile kapusta nie jest wystarczająco słona) + trochę wody

PRZYGOTOWANIE

  1. Grzyby namocz w zimnej wodzie (1 szklanka wody powinna wystarczyć).
  2. Kapustę odcedź i – jeśli jest zbyt kwaśna – wypłucz pod bieżącą wodą (jeśli jest mało kwaśna możesz wykorzystać dodatkowo wodę w której przebywała i dodać ją do bigosu). Pokrój na drobniejsze kawałki i umieść w dużym garnku. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i zagotuj.
  3. W międzyczasie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmaż cebulę, aż się przyrumieni.
  4. Gdy kapusta będzie już miękka dodaj namoczone i drobno posiekane grzyby wraz z wodą, podsmażoną cebulę, suszone śliwki, rozkruszone w moździerzu ziarna jałowca oraz wino. Gotuj kolejne 30-60 minut, pilnuj i mieszaj żeby się nie przypaliło.
  5. Na koniec dopraw solą (o ile potrzeba) i pieprzem, gotuj jeszcze jakiś czas.
  6. Jakby co zacznij produkcję bigosu kilka dni wcześniej, bo najlepiej smakuje na 2 gi lub 3 ci dzień :)


Sauerkraut stew with smoked prunes & mushrooms

Bigos z wędzonymi śliwkami i grzybami – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: approx. 2 h
Serves: a lot

INGREDIENTS

2 kg of organic sauerkraut 2 sugar onions 2 tbsp of oil 8 bay leaves 8 allspice berries 30 g of dried mushrooms 1/2 cup of prunes 1/4 cup of smoked prunes 1/4 cup of dried apricots 1/4 cup of dried cranberry 4 juniper berries 1/2 tsp of pepper 2/3 cup of dry red wine salt (unless the cabbage is sufficiently salty) + some water

PREPARATION

  1. Soak mushrooms in cold water (1 glass of water should be enough).
  2. Drain the sauerkraut and - if it is too sour - rinse under running water. Cut it into smaller pieces and place in a large pot. Add the allspice, bay leaves and boil.
  3. In the meantime, fry onions with a little oil, until gold.
  4. When the sauerkraut is soft, add soaked and finely chopped mushrooms with water (soaking water), fried onions, prunes, juniper berries (crushed in mortar). Cook another 30-60 minutes, watch and stir all the time (not to burn).
  5. At the end, season with a pinch of salt (if necessary) and pepper, cook for a while.
  6. Start producing „bigos” a few days before you want to eat it – it tastes better after 2 or 3 days :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.