Bigos z wędzonymi śliwkami i grzybami
Może jesteś gotowy na świąteczny flashback, a może nie… ale jak sobie myślę o bigosie to tegoroczny był najsmaczniejszy więc muszę dać ci przepis. Zanim go zrobisz, ważne jest nabycie odpowiednio dobrej jakościowo i smakowo kapusty kiszonej. Warto nabyć ekologiczną w której składzie widnieją jedynie biała kapusta i sól. A to nie jest wcale aż tak oczywiste, zanim kupiłam sprawdziłam z 6 różnych produktów i w każdym były konserwanty. Grzyby przyjechały z duńskiego lasu, również ekologiczne ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 kg ekologicznej kapusty kiszonej
2 cebule cukrowe
2 łyżki oleju
8 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
30 g suszonych grzybów
1/2 szklanki suszonych śliwek
1/4 szklanki wędzonych śliwek
1/4 szklanki suszonych moreli
1/4 szklanki suszonej żurawiny
4 ziarna jałowca
1/2 łyżeczki pieprzu
2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
sól (o ile kapusta nie jest wystarczająco słona)
+ trochę wody
PRZYGOTOWANIE
- Grzyby namocz w zimnej wodzie (1 szklanka wody powinna wystarczyć).
- Kapustę odcedź i – jeśli jest zbyt kwaśna – wypłucz pod bieżącą wodą (jeśli jest mało kwaśna możesz wykorzystać dodatkowo wodę w której przebywała i dodać ją do bigosu). Pokrój na drobniejsze kawałki i umieść w dużym garnku. Dodaj wodę (tyle żeby się nie przypaliło), ziele angielskie, liście laurowe i zagotuj.
- W międzyczasie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmaż cebulę, aż się przyrumieni.
- Gdy kapusta będzie już miękka dodaj namoczone i drobno posiekane grzyby wraz z wodą, podsmażoną cebulę, suszone śliwki, rozkruszone w moździerzu ziarna jałowca oraz wino. Gotuj kolejne 30-60 minut, pilnuj i mieszaj żeby się nie przypaliło.
- Na koniec dopraw solą (o ile potrzeba) i pieprzem, gotuj jeszcze jakiś czas.
- Jakby co zacznij produkcję bigosu kilka dni wcześniej, bo najlepiej smakuje na 2 gi lub 3 ci dzień :)
Sauerkraut stew with smoked prunes & mushrooms
RECIPE
INGREDIENTS
2 kg of organic sauerkraut
2 sugar onions
2 tbsp of oil
8 bay leaves
8 allspice berries
30 g of dried mushrooms
1/2 cup of prunes
1/4 cup of smoked prunes
1/4 cup of dried apricots
1/4 cup of dried cranberry
4 juniper berries
1/2 tsp of pepper
2/3 cup of dry red wine
salt (unless the cabbage is sufficiently salty)
+ some water
PREPARATION
- Soak mushrooms in cold water (1 glass of water should be enough).
- Drain the sauerkraut and – if it is too sour – rinse under running water. Cut it into smaller pieces and place in a large pot. Add the allspice, bay leaves and boil.
- In the meantime, fry onions with a little oil, until gold.
- When the sauerkraut is soft, add soaked and finely chopped mushrooms with water (soaking water), fried onions, prunes, juniper berries (crushed in mortar). Cook another 30-60 minutes, watch and stir all the time (not to burn).
- At the end, season with a pinch of salt (if necessary) and pepper, cook for a while.
- Start producing „bigos” a few days before you want to eat it – it tastes better after 2 or 3 days :)
BRAK KOMENTARZY