Blok orzechowo czekoladowy

Urodzeni w 80tych wiedzą czym był i pewnie zdarza im się zatęsknić za tym specyficznym smakiem – domowej czekolady z herbatnikami… blok to wspomnienie czasów wolnych od oreo, czasów domowych wafli z kajmakiem, słodkich kulek zrobionych z płatków owsianych, masła i kakao, czasów kiedy m&m’sy kupowało się za obcą walutę w pewexie. Można powiedzieć, że mimo wszystko są to bardzo słodkie wspomnienia ;)

U mnie w domu robiony był raczej w formie płaskiej czekolady, ale klasyczną wersję z herbatnikami betit beurre jadłam nie raz i zapragnęłam zjeść znowu. Blok w wersji etycznej – bez krowiego mleka i masła – nie jest żadnym wyzwaniem. Poziom zaawansowania przepisu, czas wykonania i ogólnie dostępne składniki, sprawiają że i ty zaraz możesz go jeść… o ile już nie ominąłeś wstępu i nie brniesz przez podpunkty przepisu :P


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: keksówka 10 x 25 cm

SKŁADNIKI

2/3 szklanki masła orzechowego
1/4-1/3 szklanki ksylitolu*
2 łyżki kakao
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka mleka owsianego**
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki kruszonego kakaowca (opcjonalnie)
2 łyżki pokruszonej gorzkiej czekolady bez cukru
2 szklanki ekspandowanego amarantusa***
2 szklanki ekspandowanego ryżu***
1 szklanka płatków bezglutenowych***

*ksylitol możesz zamienić na syrop klonowy
**jeśli zamienisz ksylitol na syrop klonowy, musisz zmniejszyć ilość dodanego mleka do 1/2 szklanki. Oczywiście może to być każde inne mleko ;)
*** ekspandowanego amarantusa, ryż i płatki możesz dowolnie zastąpić innymi dodatkami (np. herbatnikami, bakaliami etc.) tylko musisz mieć na uwadze konsystenjcę, im więcej suchych składników tym bardziej stabilny bedzie blok.

PRZYGOTOWANIE

  1. Masło orzechowe, ksylitol, kakao, ekstrakt z wanilii, mleko i sól umieść w małym garnku.
  2. Podgrzewaj, nieustannie mieszając aż składniki się połączą w płynny syrop.
  3. W dużej misce umieść pozostałe składniki, wymieszaj łyżką i zalej gotowym syropem.
  4. Teraz dokładnie wszystko wymieszaj i przenieś do wyłożonej papierem do pieczenia formy (najlepiej długiej keksówki).
  5. Gotowy blok umieść w zamrażalniku na 2 h, aby stężał. Potem przechowuj w lodówce.


Peanut butter & chocolate fudge

RECIPE

Preparation time: 20 min.
Serves: 10 x 25 cm bread tin

INGREDIENTS

2/3 cup peanut butter
1/4-1/3 cup of xylitol *
2 tbsp cocoa powder
2 tsp vanilla extract
1 cup oat milk **
1/4 tsp salt
2 tbsp crushed cocoa nibs
2 tbsp crushed dark chocolate
2 cups expanded amaranth***
2 cups expanded rice***
1 cup gluten-free oats***

* Xylitol can be replaced with maple syrup
** If you swap xylitol on maple syrup, you need to reduce the amount of milk to 1/2 cup
*** You can replace expanded amaranth, rice and oats with any other oats, nuts, biscuits etc.

PREPARATION

  1. Place: peanut butter, xylitol, cocoa powder, vanilla extract, milk and salt in a small saucepan.
  2. Cook, stirring constantly until combined in a liquid syrup.
  3. In a large bowl, place remaining ingredients, mix well with a spoon and pour the syrup.
  4. Now stir everything with the spoon and pour into lined with baking paper bread tin.
  5. Put in the freezer for at least 2 hours to set. Then store in the refrigerator.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *