Blok orzechowo czekoladowy
Urodzeni w 80tych wiedzą czym był i pewnie zdarza im się zatęsknić za tym specyficznym smakiem – domowej czekolady z herbatnikami… blok to wspomnienie czasów wolnych od oreo, czasów domowych wafli z kajmakiem, słodkich kulek zrobionych z płatków owsianych, masła i kakao, czasów kiedy m&m’sy kupowało się za obcą walutę w pewexie. Można powiedzieć, że mimo wszystko są to bardzo słodkie wspomnienia ;)
U mnie w domu robiony był raczej w formie płaskiej czekolady, ale klasyczną wersję z herbatnikami betit beurre jadłam nie raz i zapragnęłam zjeść znowu. Blok w wersji etycznej – bez krowiego mleka i masła – nie jest żadnym wyzwaniem. Poziom zaawansowania przepisu, czas wykonania i ogólnie dostępne składniki, sprawiają że i ty zaraz możesz go jeść… o ile już nie ominąłeś wstępu i nie brniesz przez podpunkty przepisu :P
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2/3 szklanki masła orzechowego
1/4-1/3 szklanki ksylitolu*
2 łyżki kakao
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka mleka owsianego**
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki kruszonego kakaowca (opcjonalnie)
2 łyżki pokruszonej gorzkiej czekolady bez cukru
2 szklanki ekspandowanego amarantusa***
2 szklanki ekspandowanego ryżu***
1 szklanka płatków bezglutenowych***
*ksylitol możesz zamienić na syrop klonowy
**jeśli zamienisz ksylitol na syrop klonowy, musisz zmniejszyć ilość dodanego mleka do 1/2 szklanki. Oczywiście może to być każde inne mleko ;)
*** ekspandowanego amarantusa, ryż i płatki możesz dowolnie zastąpić innymi dodatkami (np. herbatnikami, bakaliami etc.) tylko musisz mieć na uwadze konsystenjcę, im więcej suchych składników tym bardziej stabilny bedzie blok.
PRZYGOTOWANIE
- Masło orzechowe, ksylitol, kakao, ekstrakt z wanilii, mleko i sól umieść w małym garnku.
- Podgrzewaj, nieustannie mieszając aż składniki się połączą w płynny syrop.
- W dużej misce umieść pozostałe składniki, wymieszaj łyżką i zalej gotowym syropem.
- Teraz dokładnie wszystko wymieszaj i przenieś do wyłożonej papierem do pieczenia formy (najlepiej długiej keksówki).
- Gotowy blok umieść w zamrażalniku na 2 h, aby stężał. Potem przechowuj w lodówce.
Peanut butter & chocolate fudge
RECIPE
INGREDIENTS
2/3 cup peanut butter
1/4-1/3 cup of xylitol *
2 tbsp cocoa powder
2 tsp vanilla extract
1 cup oat milk **
1/4 tsp salt
2 tbsp crushed cocoa nibs
2 tbsp crushed dark chocolate
2 cups expanded amaranth***
2 cups expanded rice***
1 cup gluten-free oats***
* Xylitol can be replaced with maple syrup
** If you swap xylitol on maple syrup, you need to reduce the amount of milk to 1/2 cup
*** You can replace expanded amaranth, rice and oats with any other oats, nuts, biscuits etc.
PREPARATION
- Place: peanut butter, xylitol, cocoa powder, vanilla extract, milk and salt in a small saucepan.
- Cook, stirring constantly until combined in a liquid syrup.
- In a large bowl, place remaining ingredients, mix well with a spoon and pour the syrup.
- Now stir everything with the spoon and pour into lined with baking paper bread tin.
- Put in the freezer for at least 2 hours to set. Then store in the refrigerator.
BRAK KOMENTARZY