Boczniaki à la teriyaki & sałata z marchewkowa

Teriyaki to japońska technika gotowania polegająca na grillowaniu zamarynowanych wcześniej składników. Gdzie „teri” oznacza błyszczeć, a „yaki” że coś zostało zgrillowane lub upieczone. Wcześniej stosowałam ją przy produkcji pieczonego tofu, ale znalazłam nowe zastosowanie i poskromiłam w ten sposób boczniaki…

Nie przepadam za grzybami, akceptuję tylko niektóre gatunki w konkretnych formach. Kurki w risotto są spoko, małe marynowane podgrzybki, smażone rydze, niekiedy nawet pieczarki na pizzy jeśli jest ich odpowiednio mało. Reszta grzybów, tych duszonych, gotowanych, konsystencją przypominających jakieś żywe organizmy, odpada, nie tykam. Sam zapach wywołuje we mnie odruch zupełnie ten sam co przejażdżka zardzewiałą karuzelą w latach 90.

W poszukiwaniu sposobu na boczniaka, którego teraz wszędzie pełno, zmontowałam na szybko słodko-słoną marynatę. Klasyczny sos teriyaki to połączenie ciemnego sosu sojowego, mirin, sake, cukru trzcinowego, czosnku i imbiru.  W mojej wersji pominęłam imbir, mirin i sake, a cukier zamieniłam na aromatyczny syrop klonowy. Efektem było spożycie całego opakowania boczniaków naraz <tak bardzo dobre>!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

500 g boczniaków
1/2 szklanki ryżu jaśminowego (możesz pomieszać biały z czarnym)

marynata:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka octu ryżowego
1 ząbek czosnku

marchewkowy dressing:
1 marchewka
1 cm świeżego imbiru
1 łyżki syropu klonowego
1/2 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1/2 łyżki octu ryżowego (lub winnego)
2 łyżki oliwy extra virgin
sok z 1/2 limonki (lub cytryny)
2 łyżki wody
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki chilli

*sałatka:
sałata rzymska
awokado
kiełki fasoli mung
bób / groszek cukrowy
sezam

dodatki:
niełuskany biały sezam lub czarny

TIP: *do zrobienia sałatki możesz użyć dowolnych składników, podałam przykładową kompozycję, która sprawdza się z marchewkowym dressingiem :)

PRZYGOTOWANIE

boczniaki:

  1. Składniki na marynatę wymieszaj w głębokim talerzu.
  2. Boczniaki marynuj około 5 minut.
  3. Grilluj lub smaż 2-5 minut.
  4. Odsącz nadmiar oleju (ponieważ olej sezamowy jest w składzie marynaty nie potrzebujesz używać dodatkowego tłuszczu) na papierowym ręczniku.
  5. Podawaj posypane sezamem z ryżem, sałatka warzywną z marchewkowym dressingiem.

marchewkowy dressing:

  1. Wszystkie składniki zblenduj na jednolitej konsystencji sos (jeśli nie masz blendera o super mocy, lepiej wcześniej rozdrobnij marchew i imbir przy pomocy tarki).

sałatka warzywna:

  1. Bób (lub groszek) ugotuj al dente, od razu po ugotowaniu przepłucz spora ilością zimnej wody, aby zachował swój jasno zielony kolor.
  2. Awokado pokrój w kostkę. W misce wymieszaj w/w składniki z 2 garściami pokruszonej kapusty rzymskiej, kiełkami, podprażonym wcześniej sezamem oraz marchewkowym dressingiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.