Bolo Rei – portugalskie drożdżowe

Jeszcze kilka dni temu krótkie spodenki na tyłku i muszelki pochowane po kieszeniach… plaże, klify, bica cafe na śniadanie i słońce zachodzące w oceanie. Dziś szare niebo, przysłonięte smogiem miasta, mróz i nostalgia, a wszędzie wokoło przedświąteczna paranoja. Wypisuję się z tego, zostaję w domu i piekę wegańskie Bolo Rei inspirowane portugalskim świątecznym ciastem trzech króli (które z kolei inspirowane jest francuskim Gâteau dês Róis).

Bolo Rei to prosty wypiek drożdżowy z dużą ilością bakali i orzechów, a sekretem jest nasączenie ich w winie (najlepiej czerwonym porto). W mojej wersji postanowiłam zachować więcej smaku nadzienia i zamiast wymieszać ciasta z bakaliami, zwinęłam je w roladę podobną do naszego świątecznego makowca. Roladę zamknęłam w okrąg, żeby zachować oryginalny kształt Bolo Rei :)

Oczywiście oryginalnie ciasto ozdabiane jest kolorowymi kandyzowanymi owocami i cukrem pudrem, u mnie w wersji bardziej oszczędnej i mniej kalorycznej.

Bolo Rei – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 min. + 3h
Ilość porcji: 12-17

SKŁADNIKI

zaczyn:
15 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie instant)
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mleka niesłodzonego sojowego*

ciasto:
2 1/2 szklanka mąki pszennej (typ 650)
2 łyżki cukru trzcinowego
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego**
2 łyżki siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody***
szczypta soli

nadzienie:
skórka otarta z 2 pomarańczy
1/2 szklanki orzechów pekan
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki fig
+ wino porto (do nasączenia owoców i orzechów)

*lub innego niesłodkiego
**oryginalnie robi się ten przepis z masłem, ja próbowałam tych dwóch opcji i z olejem kokosowym jest naprawdę spoko (oczywiście możesz go zamienić na roztopione masło 1:1)
***wymieszaj i odstaw na kilka minut

PRZYGOTOWANIE

nadzienie:

  1. Orzechy, migdały i figi pokrój i umieść wraz z rodzynkami i skórką otartą z pomarańczy w misce, zalej winem. Pozostaw na jakiś czas (do momentu aż będziesz mieć gotowe ciasto).

zaczyn & ciasto:

  1. Mleko podgrzej do temperatury 36 stopni, dodaj cukier, drożdże dokładnie wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki na ciasto. Dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto (możesz przetransportować je na blat, będzie wygodniej ;), powinieneś to robić minimum 10 minut.
  3. Po tym czasie umieść je z powrotem w misce zakryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. Gotowe ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, rozprowadź na całej jego powierzchni nadzienie i zwiń w roladę (po dłuższym boku), dokładnie zaklej brzeg.
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż roladę formując z niej oponkę (połącz dokładnie dwa końce). Udekoruj dodatkowo bakaliami z zewnątrz. Przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1-2 h.
  6. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 30 minut.


Bolo Rei – Portugal christmas cake

Bolo Rei – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 25 min. + 3h
Serves: 12-17

INGREDIENTS

leaven:
15 g fresh yeast (or 1 instant package 7g)
2 tbsp of cane sugar
1/2 glass of unsweetened soy milk *

cake:
2 1/2 cups of wheat flour (type 650)
2 tbsp of cane sugar
1/3 cup of virgin coconut oil
2 tbsp linseed + 2 tbsp warm water **
a pinch of salt

filling:
zest from 2 oranges
1/2 cup of pecan nuts
1/2 cup of almonds
1/2 cup of raisins
1/2 cup of figs
+ port wine (to soak fruits and nuts)

* or other non-sweetened plant based milk
** mix and leave for a few minutes

PREPARATION

filling:

  1. Chop the nuts, almonds and figs and place together with the raisins and the orange zest in a bowl, pour over with a wine. Leave it for some time (until the leaven &dough is ready).

leaven & cake:

  1. Heat the milk to a temperature of 36 degrees, add sugar, yeast and mix thoroughly. Leave to rise.
  2. Sift the flour into a large bowl, add the remaining ingredients. Add the leaven and start kneading the dough (you can transport it to pastry board, it will be more comfortably ;), you should knead it for a minimum 10 minutes.
  3. After this time, put them back in the bowl, cover with a clean cloth and leave to rise in a warm place for an hour.
  4. Then roll out the dough into a large rectangle, spread the filling over the whole surface and roll up the roulade (on the long side), carefully cover the edge.
  5. Place the roll on a tray lined with baking paper, forming a tire (connect the two ends exactly). Decorate with some dried fruits and nuts from the outside.
  6. Cover with a clean cloth and leave to rise for 1-2 hours.
  7. After this time, put into the oven preheated to 175 degrees for approx. 30 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.