Bolo Rei – portugalskie drożdżowe

Jeszcze kilka dni temu krótkie spodenki na tyłku i muszelki pochowane po kieszeniach… plaże, klify, bica cafe na śniadanie i słońce zachodzące w oceanie. Dziś szare niebo, przysłonięte smogiem miasta, mróz i nostalgia, a wszędzie wokoło przedświąteczna paranoja. Wypisuję się z tego, zostaję w domu i piekę wegańskie Bolo Rei inspirowane portugalskim świątecznym ciastem trzech króli (które z kolei inspirowane jest francuskim Gâteau dês Róis).

Bolo Rei to prosty wypiek drożdżowy z dużą ilością bakali i orzechów, a sekretem jest nasączenie ich w winie (najlepiej czerwonym porto). W mojej wersji postanowiłam zachować więcej smaku nadzienia i zamiast wymieszać ciasta z bakaliami, zwinęłam je w roladę podobną do naszego świątecznego makowca. Roladę zamknęłam w okrąg, żeby zachować oryginalny kształt Bolo Rei :)

Oczywiście oryginalnie ciasto ozdabiane jest kolorowymi kandyzowanymi owocami i cukrem pudrem, u mnie w wersji bardziej oszczędnej i mniej kalorycznej.

Bolo Rei – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 min. + 3h
Ilość porcji: 12-17

SKŁADNIKI

zaczyn:
15 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie instant)
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mleka niesłodzonego sojowego*

ciasto:
2 1/2 szklanka mąki pszennej (typ 650)
2 łyżki cukru trzcinowego
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego**
2 łyżki siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody***
szczypta soli

nadzienie:
skórka otarta z 2 pomarańczy
1/2 szklanki orzechów pekan
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki fig
+ wino porto (do nasączenia owoców i orzechów)

*lub innego niesłodkiego
**oryginalnie robi się ten przepis z masłem, ja próbowałam tych dwóch opcji i z olejem kokosowym jest naprawdę spoko (oczywiście możesz go zamienić na roztopione masło 1:1)
***wymieszaj i odstaw na kilka minut

PRZYGOTOWANIE

nadzienie:

  1. Orzechy, migdały i figi pokrój i umieść wraz z rodzynkami i skórką otartą z pomarańczy w misce, zalej winem. Pozostaw na jakiś czas (do momentu aż będziesz mieć gotowe ciasto).

ciasto:

  1. Mleko podgrzej do temperatury 36 stopni, dodaj cukier, drożdże dokładnie wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki na ciasto. Dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto (możesz przetransportować je na blat, będzie wygodniej ;), powinieneś to robić minimum 10 minut.
  3. Po tym czasie umieść je z powrotem w misce zakryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. Gotowe ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, rozprowadź na całej jego powierzchni nadzienie i zwiń w roladę (po dłuższym boku), dokładnie zaklej brzeg.
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż roladę formując z niej oponkę (połącz dokładnie dwa końce). Udekoruj dodatkowo bakaliami z zewnątrz. Przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1-2 h.
  6. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.