Bolo Rei – portugalskie drożdżowe

Jeszcze kilka dni temu krótkie spodenki na tyłku i muszelki pochowane po kieszeniach… plaże, klify, bica cafe na śniadanie i słońce zachodzące w oceanie. Dziś szare niebo, przysłonięte smogiem miasta, mróz i nostalgia, a wszędzie wokoło przedświąteczna paranoja. Wypisuję się z tego, zostaję w domu i piekę wegańskie Bolo Rei inspirowane portugalskim świątecznym ciastem trzech króli (które z kolei inspirowane jest francuskim Gâteau dês Róis).

Bolo Rei to prosty wypiek drożdżowy z dużą ilością bakali i orzechów, a sekretem jest nasączenie ich w winie (najlepiej czerwonym porto). W mojej wersji postanowiłam zachować więcej smaku nadzienia i zamiast wymieszać ciasta z bakaliami, zwinęłam je w roladę podobną do naszego świątecznego makowca. Roladę zamknęłam w okrąg, żeby zachować oryginalny kształt Bolo Rei :)

Oczywiście oryginalnie ciasto ozdabiane jest kolorowymi kandyzowanymi owocami i cukrem pudrem, u mnie w wersji bardziej oszczędnej i mniej kalorycznej.

Bolo Rei – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 min. + 3h
Ilość porcji: 12-17

SKŁADNIKI

zaczyn:
15 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie instant)
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mleka niesłodzonego sojowego*

ciasto:
2 1/2 szklanka mąki pszennej (typ 650)
2 łyżki cukru trzcinowego
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego**
2 łyżki siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody***
szczypta soli

nadzienie:
skórka otarta z 2 pomarańczy
1/2 szklanki orzechów pekan
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki fig
+ wino porto (do nasączenia owoców i orzechów)

*lub innego niesłodkiego
**oryginalnie robi się ten przepis z masłem, ja próbowałam tych dwóch opcji i z olejem kokosowym jest naprawdę spoko (oczywiście możesz go zamienić na roztopione masło 1:1)
***wymieszaj i odstaw na kilka minut

PRZYGOTOWANIE

nadzienie:

  1. Orzechy, migdały i figi pokrój i umieść wraz z rodzynkami i skórką otartą z pomarańczy w misce, zalej winem. Pozostaw na jakiś czas (do momentu aż będziesz mieć gotowe ciasto).

zaczyn & ciasto:

  1. Mleko podgrzej do temperatury 36 stopni, dodaj cukier, drożdże dokładnie wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki na ciasto. Dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto (możesz przetransportować je na blat, będzie wygodniej ;), powinieneś to robić minimum 10 minut.
  3. Po tym czasie umieść je z powrotem w misce zakryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. Gotowe ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, rozprowadź na całej jego powierzchni nadzienie i zwiń w roladę (po dłuższym boku), dokładnie zaklej brzeg.
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż roladę formując z niej oponkę (połącz dokładnie dwa końce). Udekoruj dodatkowo bakaliami z zewnątrz. Przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1-2 h.
  6. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 30 minut.


Bolo Rei – Portugal christmas cake

Bolo Rei – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 25 min. + 3h
Serves: 12-17

INGREDIENTS

leaven:
15 g fresh yeast (or 1 instant package 7g)
2 tbsp of cane sugar
1/2 glass of unsweetened soy milk *

cake:
2 1/2 cups of wheat flour (type 650)
2 tbsp of cane sugar
1/3 cup of virgin coconut oil
2 tbsp linseed + 2 tbsp warm water **
a pinch of salt

filling:
zest from 2 oranges
1/2 cup of pecan nuts
1/2 cup of almonds
1/2 cup of raisins
1/2 cup of figs
+ port wine (to soak fruits and nuts)

* or other non-sweetened plant based milk
** mix and leave for a few minutes

PREPARATION

filling:

  1. Chop the nuts, almonds and figs and place together with the raisins and the orange zest in a bowl, pour over with a wine. Leave it for some time (until the leaven &dough is ready).

leaven & cake:

  1. Heat the milk to a temperature of 36 degrees, add sugar, yeast and mix thoroughly. Leave to rise.
  2. Sift the flour into a large bowl, add the remaining ingredients. Add the leaven and start kneading the dough (you can transport it to pastry board, it will be more comfortably ;), you should knead it for a minimum 10 minutes.
  3. After this time, put them back in the bowl, cover with a clean cloth and leave to rise in a warm place for an hour.
  4. Then roll out the dough into a large rectangle, spread the filling over the whole surface and roll up the roulade (on the long side), carefully cover the edge.
  5. Place the roll on a tray lined with baking paper, forming a tire (connect the two ends exactly). Decorate with some dried fruits and nuts from the outside.
  6. Cover with a clean cloth and leave to rise for 1-2 hours.
  7. After this time, put into the oven preheated to 175 degrees for approx. 30 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.