British pudding

Rok temu odwiedzałam moją siostrę w okresie przedświątecznym. Londyn w grudniu to niekończący się przepych i atmosfera wszechogarniającego konsumcjonizmu. Ciemna strona świąt bożego narodzenia i imprez noworocznych, to masowe kupowanie nikomu nie potrzebnych przedmiotów, które w tym mieście osiąga jakiś kosmiczny poziom. Choć muszę przyznać, że neonowe dekoracje i miliony migoczących światełek na ulicach robią klimat… i trochę czuć było tę magię świąt, których przecież nie obchodzę :)

W sklepach królowały typowe angielskie potrawy świąteczne. Moja siostra zrobiła jedną z nich w wersji wegańskiej na mój przyjazd. Tzw. „mince pies”, to takie kruche babeczki wypełnione słodką bakaliową masą i posypane cukrem pudrem. Podaje się je zarówno na ciepło jak i na zimno. Ale poza „mince pies”, strasznie chciałam spróbować typowego „christmas pudding”… dlatego zrobiłam go w wersji wegańskiej, a przepis umieszczam już dziś!

„Christmas pudding” to ciężkie, mokre i aromatyczne ciasto z alkoholem oraz przyprawami korzennymi :)

english pudding – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min + 3 h
Ilość porcji: 4-8

SKŁADNIKI

1 dzień przed:
50 g rodzynek
100 g suszonej żurawiny
50 g suszonych moreli
50 g fig
50 g suszonych śliwek
50 g migdałów
2 łyżki nalewki wiśniowej*
2 pomarańcze (sok i skórka)
1/3 szklanki esencji herbaty earl grey

następnego dnia:
1/2 szklanki musu jabłkowego***
2 łyżki ksylitolu
100 g mąki z migdałów
50 g mąki owsianej bezglutenowej
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1-2 łyżeczki przyprawy korzennej**
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1/4 łyżeczki soli

*lub rumu, brandy, innego alkoholu
**do piernika lub ciast dyniowych
***lub drobno utartego jabłka

PRZYGOTOWANIE

  1. Składniki opisane 1 dzień przed umieść w misce, w razie potrzeby pokrój drobniej większe owoce i migdały, zostaw na noc aby nabrały smaku.
  2. Następnego dnia dodaj do miski pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
  3. Przygotuj sobie formę do puddingu (może to być po prostu ceramiczna żaroodporna miska) smarując ją odrobiną oleju.
  4. Masę na pudding umieść w misce do 2/3 wysokości, wierzch przykryj dokładnie papierem do pieczenia i srebrną folią, obwiąż sznurkiem, obetnij nadmiar naokoło. Może być tak jak na tym filmie.
  5. Miskę umieść w garnku wypełnionym wodą do 2/3 wysokości.
  6. Następnie przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu ok 3 h.
  7. Gotowy pudding udekoruj np. polewą sernikową z tego przepisu, albo po prostu roztopioną czekoladą i orzechami.


English christmas pudding

english pudding – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 30 min + 3 h
Serves: 4-8

INGREDIENTS

1 day before:
raisins
dried canberry
dried apricots
figs
dried plums
almonds
2 tbsp cherry or other alcohol*
oranges (juice and peel)
glass essence of earl grey tea

next day:
glass of apple sauce**
tbsp xylitol
almonds flour
oat flour gluten free
melted coconut oil
tsp mixed spice***
tbsp grounded flax seeds
tsp salt

*rum, brandy etc
**or grated apple
***gingerbread or pumpkin pie spice

PREPARATION

  1. Ingredients from first day place in a bowl, if necessary, cut the finer larger fruits and almonds, leave them overnight to taste.
  2. The next day add the remaining ingredients to the bowl and mix thoroughly with a spoon.
  3. Prepare yourself a form for pudding (it can be simply a ceramic heat-resistant bowl) by lubricating it with a little oil
  4. Pour mixture in a bowl to 2/3 of the height, cover the top with baking paper and silver foil, wrap with a string, cut the excess around, it can be like on this clip.
  5. Put the bowl in a pot filled with water up to 2/3 of the height.
  6. Then cover the pot and cook on medium heat for about 3 hours.
  7. Finish the pudding with a cheesecake topping from this recipe, or just melted chocolate and nuts.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.