Brownie z pulpą marchewkową
Moja wyciskarka do soków wciąż w użyciu, myślę że brak chorób w tym roku to po części jej zasługa! Niestety podczas produkcji soków powstaje sporo odpadów, a odpady to nic dobrego, dlatego daję im drugie życie kiedy tylko się da. Kiedyś robiłam sporo mleka z orzechów i pojawiały się przepisy na słodkości z pulpy migdałowej – kremowe brownie i ciasto bananowo-czekoladowe – oraz ciastka dla psa. Obiecywałam więcej przepisów i w końcu wrzucam jeden z nich. Tym razem spożytkujesz pulpę z marchewki, ale ciasto wcale nie będzie nią smakować… bo będzie to brownie :)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 szklanki pulpy marchewkowej*
200 g migdałów
3 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady**
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego
2-3 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z ziaren kakaowca (opcjonalnie)
1 łyżeczka kamienia winnego
szczypta soli
+ masło orzechowe 100 % orzechów bez cukru i soli
* czyli pozostałości po produkcji soku z marchwi (jeśli masz w planach dodać inne składniki do soku, po prostu po skończeniu wyciskania samej marchwi, odłóż sobie pulpę na bok i wyciskaj dalej pozostałe składniki
** ja użyłam czekolady gorzkiej bez cukru firmy Wawel, ale każda inna będzie spoko
TIP: To ciasto wychodzi mocno wytrawnie czekoladowe, jeśli lubisz słodsze wypieki możesz użyć czekolady mlecznej lub dodać więcej ksylitolu. Ksylitol możesz oczywiście zastąpić dowolnym słodkim syropem bądź słodzikiem. Masło orzechowe też może być jakiekolwiek inne, ja używam 100 % bez soli i cukru bo lubię mieć kontrolę nad poziomem smaku – dodac ksylitol zamiast cukru i mniej soli ;)
PRZYGOTOWANIE
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Migdały zmiel na mąkę i umieść w dużej misce.
- Do migdałów dodaj pulpę z marchwi, roztopioną czekoladę, mleko oraz pozostałe składniki – dokładnie zblenduj (blender z ramieniem jest do tego celu idealny, no chyba ze masz Vitamix albo inny uber mocny sprzęt, to użyj jego ;).
- Gotowe ciasto umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozprowadź masło orzechowe, sypnij nieco ksylitolu i soli (jeśli masło jest zbyt gęste rozmieszaj je z wodą lub niesłodzonym mlekiem roślinnym). Wierzch możesz dodatkowo udekorować migdałami lub orzechami pekan lub pokruszonym ziarnem kakaowca.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 45 minut.
Leftover carrot juice pulp brownie cake
RECIPE
INGREDIENTS
2 cups of carrot pulp*
200 g of almonds
300 g of dark chocolate**
1/3 cup of oil
1/3 cup of unsweetened plant based milk
2-3 tbsp of xylitol
2 tsp of vanilla extract
1 tsp of cocoa bean extract (optional)
1 tsp cream of tartar
pinch of salt
+ peanut butter 100% nut without sugar and salt
* leftovers from the production of carrot juice
** I used bitter chocolate with no sugar added from Wawel, but you can use any kind you want
TIP: This cake comes out very chocolate, if you like sweeter cakes you can use milk chocolate or add more xylitol. You can of course substitute Xylitol with any sweet syrup or sweetener. Peanut butter also can be any other, I use 100% without salt and sugar because I like to have control over the level of taste – add xylitol instead of sugar and less salt ;)
PREPARATION
- Melt the chocolate in a bath water.
- Grind the almonds into a flour and put into a large bowl.
- Add carrot pulp, melted chocolate, milk and other ingredients to the ground almonds – blend carefully (the blender with the metal arm should work fine, unless you have Vitamix or other strong equipment, just use it ;).
- Put the dough in a baking tray lined with baking paper. Spread peanut butter on top, pour some xylitol and salt (if the butter is too thick, mix it with some water or unsweetened vegetable milk). Decorate with almonds or pecans or crushed cocoa beans.
- Put in the oven preheated to 180 degrees and bake for about 45 minutes.
BRAK KOMENTARZY