Chałwa z okary migdałowej
Ciężko mi ostatnio idzie pisanie, ale to nie znaczy że zaprzestałam działać… chyba po prostu poczułam wiosnę i chwilowo wolę spędzać czas gdzieś indziej niż tu, polecam! W rzeczywistości poza internetowej wszystko w przyspieszonym tempie zakwitło, zaczęło pachnieć, kusić i inspirować. Było sporo gości, sporo wypadów za miasto i sporo dobrego żarcia. Obiecywałam więcej przepisów zero waste i dziś jeden z nich. Banalny deser, który powstał z odpadów po zrobieniu migdałowego mleka tzw. okary. Mniej słodka wersja chałwy – na ksylitolu – którą można zrobić w formie batoników lub w bloku i kroić na dowolne części.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
ciasto:
1 i 1/3 szklanki okary z migdałów*
6-8 łyżek tahini
4 łyżki oleju kokosowego
2-3 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
*tyle ile zostaje po zrobieniu 1 litra mleka migdałowego – zrobionego z 1,5 szklanki migdałów. Możesz również użyć okary z orzechów laskowych.
dekoracja:
sezam lub pistacje
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki umieść w misce i zblenduj na jednolitą masę.
- Gotową masę umieść w formie do batonów lub w jakimś prostokątnym pojemniku i udekoruj sezamem lub pokruszonymi pistacjami.
- Wstaw do lodówki lub zamrażalnika na jakiś czas. Powinno stężeć i dać się pokroić na mniejsze części.
Almond okara halvah
RECIPE
INGREDIENTS
cake:
1 and 1/3 cup of almond okara*
6-8 tbsp tahini
2-3 tbsp of coconut oil
2-3 tbsp of xylitol
1 tsp vanilla extract
1/4 tsp of salt
* Leftovers after making 1 L of almond milk – made out of 1,5 cup of almonds. You can also use hazelnut okara or any other nut okara.
decoration:
sesame seeds or pistachios
PREPARATION
- Place all ingredients in a bowl and blend until smooth.
- Pour into the bars tin or in a rectangular container and decorate with sesame or crushed pistachios.
- Put in the fridge or freezer for some time. It should get thicker.
BRAK KOMENTARZY