Chałwa z okary migdałowej

Ciężko mi ostatnio idzie pisanie, ale to nie znaczy że zaprzestałam działać… chyba po prostu poczułam wiosnę i chwilowo wolę spędzać czas gdzieś indziej niż tu, polecam! W rzeczywistości poza internetowej wszystko w przyspieszonym tempie zakwitło, zaczęło pachnieć, kusić i inspirować. Było sporo gości, sporo wypadów za miasto i sporo dobrego żarcia. Obiecywałam więcej przepisów zero waste i dziś jeden z nich. Banalny deser, który powstał z odpadów po zrobieniu migdałowego mleka tzw. okary. Mniej słodka wersja chałwy – na ksylitolu – którą można zrobić w formie batoników lub w bloku i kroić na dowolne części.

Chałwa z okary migdałowej – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 6

SKŁADNIKI

ciasto:
1 i 1/3 szklanki okary z migdałów*
6-8 łyżek tahini
4 łyżki oleju kokosowego
2-3 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli

*tyle ile zostaje po zrobieniu 1 litra mleka migdałowego – zrobionego z 1,5 szklanki migdałów. Możesz również użyć okary z orzechów laskowych.

dekoracja:
sezam lub pistacje

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki umieść w misce i zblenduj na jednolitą masę.
  2. Gotową masę umieść w formie do batonów lub w jakimś prostokątnym pojemniku i udekoruj sezamem lub pokruszonymi pistacjami.
  3. Wstaw do lodówki lub zamrażalnika na jakiś czas. Powinno stężeć i dać się pokroić na mniejsze części.


Almond okara halvah

Chałwa z okary migdałowej – eatmeplease.pl

 

RECIPE

Preparation time: 10 min.
Serves: 6

INGREDIENTS

cake:
1 and 1/3 cup of almond okara*
6-8 tbsp tahini
2-3 tbsp of coconut oil
2-3 tbsp of xylitol
1 tsp vanilla extract
1/4 tsp of salt

* Leftovers after making 1 L of almond milk – made out of 1,5 cup of almonds. You can also use hazelnut okara or any other nut okara.

decoration:
sesame seeds or pistachios

PREPARATION

  1. Place all ingredients in a bowl and blend until smooth.
  2. Pour into the bars tin or in a rectangular container and decorate with sesame or crushed pistachios.
  3. Put in the fridge or freezer for some time. It should get thicker.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.