Chilli sin carne z czarną fasolą
Wiem, że już wiosna, więc jakieś sezonowe i lekkie potrawy powinny wjechać na bloga. Ale wieczory wciąż zimne, a zapotrzebowanie na białko wysokie, dlatego przyda ci się taki klasyk jak Chilli Sin Carne. Danie proste i sycące. U mnie z czarną fasolą i świeżym tymiankiem cytrynowym.
Większość strączków kupuję w sklepach z produktami na wagę, przychodzę z własnym pojemnikiem, do tego dania wybrałam fasolę, czarną i suchą. W tej chwili w większości sklepów znajdziesz różne odmiany fasoli (czarnej nie kupisz w Biedronce, ale już w większych marketach owszem, chodź najlepiej sprawdź najbliższy bazar i stoisko z produktami na wagę). Fasola sucha jest bardziej ekologiczna i smaczna, oczywiście wymaga poświęcenia czasu, więc jak już musisz użyj puszkowanej.
Chilli Sin Carne to zweganizowane mięsne danie kuchni meksykańskiej, które jest znane na całym świecie jako klasyka kuchni wegetariańskiej. W wersji wegańskiej to bogaty gulasz fasolowy, duszony z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Idealna potrawa na kilka dni do pracy, zapakuj ją z ryżem do swojego lunch box’a.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
300-400 g suchej fasoli czarnej*
2 łyżeczki wędzonej papryki
2 pomidory
1 czerwona papryka
1,5 łyżeczki kuminu
1,5 łyżeczki oregano
1,5 łyżeczki kolendry
1,5 łyżeczki cynamonu
3-6 kostek czekolady gorzkiej bez cukru (ok. 30-60 g)
1,5-2 szklanki pasaty pomidorowej
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku
*lub czerwonej ;)
PRZYGOTOWANIE
- Fasolę namocz w wodzie ok. 12h. Jeśli używasz puszkowanej pomiń tej punkt.
- Następnego dnia namoczoną fasolę ugotuj z odrobiną soli, aż będzie miękka.
- W tym samym czasie na oliwie podsmaż pokrojoną drobno cebulę.
- Jak będzie szklista, dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek i przyprawy (paprykę wędzoną, kumin, oregano, kolendrę, cynamon).
- Po chwili dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory i paprykę.
- Następnie dodaj ugotowaną fasolę, pasatę, czekoladę i ocet. Wymieszaj i duś pod przykryciem aż uzyskasz satysfakcjonującą cię twardość papryki w sosie.
- Podawaj z ryżem i solidną garścią świeżych ziół (u mnie tymianek cytrynowy).
BRAK KOMENTARZY