Chilli sin carne z czarną fasolą

Wiem, że już wiosna, więc jakieś sezonowe i lekkie potrawy powinny wjechać na bloga. Ale wieczory wciąż zimne, a zapotrzebowanie na białko wysokie, dlatego przyda ci się taki klasyk jak Chilli Sin Carne. Danie proste i sycące. U mnie z czarną fasolą i świeżym tymiankiem cytrynowym.

Większość strączków kupuję w sklepach z produktami na wagę, przychodzę z własnym pojemnikiem, do tego dania wybrałam fasolę, czarną i suchą. W tej chwili w większości sklepów znajdziesz różne odmiany fasoli (czarnej nie kupisz w Biedronce, ale już w większych marketach owszem, chodź najlepiej sprawdź najbliższy bazar i stoisko z produktami na wagę). Fasola sucha jest bardziej ekologiczna i smaczna, oczywiście wymaga poświęcenia czasu, więc jak już musisz użyj puszkowanej.

Chilli Sin Carne to zweganizowane mięsne danie kuchni meksykańskiej, które jest znane na całym świecie jako klasyka kuchni wegetariańskiej. W wersji wegańskiej to bogaty gulasz fasolowy, duszony z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Idealna potrawa na kilka dni do pracy, zapakuj ją z ryżem do swojego lunch box’a.

Chilli sin carne z czarnej fasoli – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 45 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
300-400 g suchej fasoli czarnej*
2 łyżeczki wędzonej papryki
2 pomidory
1 czerwona papryka
1,5 łyżeczki kuminu
1,5 łyżeczki oregano
1,5 łyżeczki kolendry
1,5 łyżeczki cynamonu
3-6 kostek czekolady gorzkiej bez cukru (ok. 30-60 g)
1,5-2 szklanki pasaty pomidorowej
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku

*lub czerwonej ;)

PRZYGOTOWANIE

  1. Fasolę namocz w wodzie ok. 12h. Jeśli używasz puszkowanej pomiń tej punkt.
  2. Następnego dnia namoczoną fasolę ugotuj z odrobiną soli, aż będzie miękka.
  3. W tym samym czasie na oliwie podsmaż pokrojoną drobno cebulę.
  4. Jak będzie szklista, dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek i przyprawy (paprykę wędzoną, kumin, oregano, kolendrę, cynamon).
  5. Po chwili dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory i paprykę.
  6. Następnie dodaj ugotowaną fasolę, pasatę, czekoladę i ocet. Wymieszaj i duś pod przykryciem aż uzyskasz satysfakcjonującą cię twardość papryki w sosie.
  7. Podawaj z ryżem i solidną garścią świeżych ziół (u mnie tymianek cytrynowy).


Vegan black beans chilli sin carne

Chilli sin carne z czarnej fasoli – eatmeplease.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.