Chlebek ryżowy – Akki Roti

Skoro chwilowo nie mogę podróżować po świecie, to będę robić kulinarne tripy we własnej kuchni. Co wy na to? Dziś szybki wypad na obiad do Indii i bezglutenowe chlebki idealne do potraw typu curry i dal. Akki Roti oznacza w języku kannada, ryżowy chleb. Pochodzi ze stanu Karnataka, który leży w południowej części kraju.

Same placki najlepiej smakują na ciepło, prosto z patelni w towarzystwie indyjskich potraw np.: Kokosowego dal, Dal Makhani, Curry z masłem orzechowym, Korma curry z warzywami, Curry z dynią i nerkowcami.

Przepis jest też dobrym sposobem na wykorzystanie resztek jedzenia, w tym przypadku ugotowanego ryżu (chodź można go też zrobić z samej mąki ryżowej, jak kto woli).

Chlebek ryżowy – Akki Roti – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 6 sztuk

SKŁADNIKI

1 szklanka ugotowanego ryżu
1 szklanka mąki ryżowej
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka oleju (opcjonalnie)
1/2 marchewki
1/2 cebuli
1/2 łyżeczki nasion kuminu
szczypta soli

+ woda

TIP: Ugotowany ryż możesz zastąpić mąką ryżową, mniej więcej 1:1. Ten przepis jest sposobem na wykorzystanie resztek jedzenia, ale jeśli nie masz ugotowanego ryżu to szybciej będzie ci użyć mąki, niż gotować ryż. Nie podałam ilości wody, bo to już musisz po łyżce dodawać w trakcie ugniatania ciasta, ważne by finalnie miało konsystencję łatwą do rozwałkowania (nie za suchą i nie za kleistą).

PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli używasz ugotowanego ryżu, zblenduj go wraz z wiórkami kokosowymi, olejem i kuminem. Jeśli używasz samej mąki, pomiń ten punkt.
  2. Cebulę i kolendrę drobno posiekaj, a marchew zetrzyj na tarce.
  3. Umieść wszystkie składniki w wysokiej misce i ugniataj ciasto, powoli dodając po łyżce wody, do momentu aż osiągnie zwartą konsystencję (będzie w jednym kawałku, lekko lepkie, ale da się rozwałkować).
  4. Gotowe ciasto podziel na 6 równych części, weź jedną część i rozwałkuj na kawałku papieru do pieczenia (na grubość ok. 3-4 mm).
  5. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju umieść rozwałkowany placek, papier do pieczenia pozwoli ci go łatwo przetransportować na patelnię (papier oczywiście na górze i jak juz umieścisz na patelni to go odklej).
  6. Smaż do momentu, aż placek zrobi się lekko rumiany. Procedurę powtórz tyle razy ile masz kawałków ciasta.
  7. Akki Roti jest super dodatkiem do potraw typu curry lub dhal, ale możesz nim zastąpić także pieczywo podczas śniadania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.