Ciastka bananowo owsiane

Słoneczny dzień, do tego piątek, same pozytywne newsy. Czas na odpoczynek i przyjemności, na spacer z psem po parku, na rower, dobry obiad, zaległy film, pobyt na siłowni, w kinie, wieczorne spotkanie ze znajomymi. Dziś nie robię nic nie miłego i nic za co mi płacą :P Czilluję w kuchni, montuję milion ciastek, dających zdrową energię potrzebną do wypełnienia tego niecnego planu „nicnierobienia”.

Abyś mógł cieszyć się takim bananowo owsianym ciastkiem, musisz zaopatrzyć się w sporą bakalie, czyli różnego rodzaju orzechy, nasiona, pestki, suszone owoce, najlepiej te które lubisz najbardziej. Jeśli potrzebujesz wersji bezglutenowej – użyj odpowiednich zamienników płatków i mąki. W przepisie jest cukier, ale jego ilość możesz dowolnie modyfikować, lub pozbyć się go zupełnie (zawartość bananów powoduje, że ciasto będzie lekko słodkie z natury). Przepis jest prosty, najpierw prażymy orzechy z syropem, potem w jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej – mokre, łączymy razem, pieczemy i gotowe. Ja tym razem zrobiłam podwójną porcję, wieczorem kogoś nimi poczęstuję :P

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 50 min.
Ilość porcji: 30 ciastek

SKŁADNIKI

suche:
200-300 g płatków owsianych
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
100-120 g nierafinowanego cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli morskiej

mokre:
2 duże dojrzałe banany
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 – 1 szklanka wody
2 łyżeczki ekstraktu wanilii

dodatki:
1-2 szklanki bakalii (np. orzechy laskowe, nerkowca, migdały, łuskane pestki słonecznika, daktyle, sezam, wiórki kokosowe, pestki dyni, suszone morele, gorzka czekolada etc.)
2-6 łyżek syropu z agawy (może być też inny słodki syrop np. klonowy, kukurydziany etc.)

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastawiamy na ok 180 stopni.
  2. W jednej misce mieszamy suche składniki: płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  3. Dodatki rozdrabniamy w miarę upodobania nożem albo blenderem (na nazwijmy to średnie kawałki). Wrzucamy na suchą patelnię (orzechy, pestki, wiórki, nasiona – nie wrzucamy czekolady i suszonych owoców) i chwilę prażymy, dodajemy słodki syrop, owoce (daktyle, morele etc.) w zależności od ilości bakali – tak aby nieco się to wszystko wymieszało z syropem – wyłączamy patelnie, lekko studzimy i dodajemy to wszystko do suchych składników. Jeśli dodajesz pokruszoną gorzką czekoladę to robisz to właśnie w tym momencie.
  4. W drugiej misce rozdrabniamy widelcem banany. Dodajemy do nich olej, ekstrakt z wanilii, połowę wody i mieszamy dokładnie blenderem ręcznym.
  5. Dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt zbite i suche dodajemy więcej wody. Nakładamy małe porcje (ok. łyżki ciasta) na papier do pieczenia w równych odstępach formując 4 cm ciastka, wstawiamy blachę do pieca na ok.15-25 minut (w zależności jaki masz piekarnik). Po 15 minutach można sprawdzać ciacha czy przypadkiem spody się nie przypalają.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.