Ciastka bananowo owsiane

Słoneczny dzień, do tego piątek, same pozytywne newsy. Czas na odpoczynek i przyjemności, na spacer z psem po parku, na rower, dobry obiad, zaległy film, pobyt na siłowni, w kinie, wieczorne spotkanie ze znajomymi. Dziś nie robię nic nie miłego i nic za co mi płacą :P Czilluję w kuchni, montuję milion ciastek, dających zdrową energię potrzebną do wypełnienia tego niecnego planu „nicnierobienia”.

Abyś mógł cieszyć się takim bananowo owsianym ciastkiem, musisz zaopatrzyć się w sporą bakalie, czyli różnego rodzaju orzechy, nasiona, pestki, suszone owoce, najlepiej te które lubisz najbardziej. Jeśli potrzebujesz wersji bezglutenowej – użyj odpowiednich zamienników płatków i mąki. W przepisie jest cukier, ale jego ilość możesz dowolnie modyfikować, lub pozbyć się go zupełnie (zawartość bananów powoduje, że ciasto będzie lekko słodkie z natury). Przepis jest prosty, najpierw prażymy orzechy z syropem, potem w jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej – mokre, łączymy razem, pieczemy i gotowe. Ja tym razem zrobiłam podwójną porcję, wieczorem kogoś nimi poczęstuję :P

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 50 min.
Ilość porcji: 30 ciastek

SKŁADNIKI

suche:
200-300 g płatków owsianych
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
100-120 g nierafinowanego cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli morskiej

mokre:
2 duże dojrzałe banany
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 – 1 szklanka wody
2 łyżeczki ekstraktu wanilii

dodatki:
1-2 szklanki bakalii (np. orzechy laskowe, nerkowca, migdały, łuskane pestki słonecznika, daktyle, sezam, wiórki kokosowe, pestki dyni, suszone morele, gorzka czekolada etc.)
2-6 łyżek syropu z agawy (może być też inny słodki syrop np. klonowy, kukurydziany etc.)

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastawiamy na ok 180 stopni.
  2. W jednej misce mieszamy suche składniki: płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  3. Dodatki rozdrabniamy w miarę upodobania nożem albo blenderem (na nazwijmy to średnie kawałki). Wrzucamy na suchą patelnię (orzechy, pestki, wiórki, nasiona – nie wrzucamy czekolady i suszonych owoców) i chwilę prażymy, dodajemy słodki syrop, owoce (daktyle, morele etc.) w zależności od ilości bakali – tak aby nieco się to wszystko wymieszało z syropem – wyłączamy patelnie, lekko studzimy i dodajemy to wszystko do suchych składników. Jeśli dodajesz pokruszoną gorzką czekoladę to robisz to właśnie w tym momencie.
  4. W drugiej misce rozdrabniamy widelcem banany. Dodajemy do nich olej, ekstrakt z wanilii, połowę wody i mieszamy dokładnie blenderem ręcznym.
  5. Dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt zbite i suche dodajemy więcej wody. Nakładamy małe porcje (ok. łyżki ciasta) na papier do pieczenia w równych odstępach formując 4 cm ciastka, wstawiamy blachę do pieca na ok.15-25 minut (w zależności jaki masz piekarnik). Po 15 minutach można sprawdzać ciacha czy przypadkiem spody się nie przypalają.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *