Ciastka czekoladowe bezglutenowe
„Oh, Kitty, how nice it would be if we could only get through into Looking-glass House! I’m sure it’s got, oh! such beautiful things in it! Let’s pretend there’s a way of getting through into it, somehow, Kitty. Let’s pretend the glass has got all soft like gauze, so that we can get through. Why it’s turning into a sort of mist now, I declare! It’ll be easy enough to get through – ” AAiW
PRZEPIS
SKŁADNIKI
ciastka:
1 szklanka mąki ryżowej (z białego ryżu)
2/6 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/6 szklanki skrobi z tapioki
120 g wegańskiej margaryny
1/3 szklanki kakao
1/4 szklanki ciemnego nierafinowanego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki gumy ksantanowej
1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wody
2 łyżki świeżo zaparzonej kawy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
0,5 łyżeczki soli
dekoracja:
cynamon + cukier
TIP: Standardowa mieszanka mąki bezglutenowej „do wszystkiego” to 66 % mąki np. owsianej, jaglanej, z białego ryżu, z komosy ryżowej, z ciecierzycy, z bobu, z sorgo + 33 % skrobi np. ziemniaczanej, z tapioki, kukurydzianej czy z maranty trzcinowej. W obrębie tych procentów można mieszać różne rodzaje mąk ze sobą, znaleźć mieszankę która najbardziej Wam pasuje. Korzystając z tego typu mąki bezglutenowej, nie można zapomnieć o dodaniu odrobiny gumy ksantanowej lub guar, które zastąpią nam tak jakby gluten.
PRZYGOTOWANIE
- W jednej misce wymieszaj przy pomocy łyżki mąkę, skrobie, proszek do pieczenia, gumę ksantanową i sól.
- W szklance wymieszaj zmielone siemię lniane z wodą i odstaw na 5 minut.
- W drugiej misce wymieszaj za pomocą miksera margarynę z cukrem.
- Następnie dodaj do nich kakao, miksturę z siemienia lnianego i wody, kawę, ekstrakt z wanilii i suche składniki z pierwszej miski.
- Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto ugnieć chwilę na blacie, aby powstała zwartej konsystencji masa. Wstaw do lodówki na około 0,5 h.
- Po tym czasie nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni.
- Ciasto wyjmij z lodówki. Formuj z niego małe krążki 6-8 cm średnicy.
- W misce umieść trochę cynamonu i cukry do dekoracji ciastek.
- Gotowe krążki obtaczaj w cukrowo-cynamonowej posypce, mocno przyciskając, tak aby całe się nią obkleiły.
- Piecz 15 minut, od razu po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, dopiero wtedy zdejmij z blachy (po pieczeniu ciastka są zbyt kruche, aby je bezpiecznie przełożyć do pojemnika).
BRAK KOMENTARZY