Ciastka czekoladowe bezglutenowe

„Oh, Kitty, how nice it would be if we could only get through into Looking-glass House! I’m sure it’s got, oh! such beautiful things in it! Let’s pretend there’s a way of getting through into it, somehow, Kitty. Let’s pretend the glass has got all soft like gauze, so that we can get through. Why it’s turning into a sort of mist now, I declare! It’ll be easy enough to get through – ” AAiW


PRZEPIS

Czas przygotowania: 50 min.
Ilość porcji: 20 sztuk

SKŁADNIKI

ciastka:
1 szklanka mąki ryżowej (z białego ryżu)
2/6 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/6 szklanki skrobi z tapioki
120 g wegańskiej margaryny
1/3 szklanki kakao
1/4 szklanki ciemnego nierafinowanego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki gumy ksantanowej
1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wody
2 łyżki świeżo zaparzonej kawy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
0,5 łyżeczki soli

dekoracja:
cynamon + cukier

TIP: Standardowa mieszanka mąki bezglutenowej „do wszystkiego” to 66 % mąki np. owsianej, jaglanej, z białego ryżu, z komosy ryżowej, z ciecierzycy, z bobu, z sorgo + 33 % skrobi np. ziemniaczanej, z tapioki, kukurydzianej czy z maranty trzcinowej. W obrębie tych procentów można mieszać różne rodzaje mąk ze sobą, znaleźć mieszankę która najbardziej Wam pasuje. Korzystając z tego typu mąki bezglutenowej, nie można zapomnieć o dodaniu odrobiny gumy ksantanowej lub guar, które zastąpią nam tak jakby gluten.

PRZYGOTOWANIE

  1. W jednej misce wymieszaj przy pomocy łyżki mąkę, skrobie, proszek do pieczenia, gumę ksantanową i sól.
  2. W szklance wymieszaj zmielone siemię lniane z wodą i odstaw na 5 minut.
  3. W drugiej misce wymieszaj za pomocą miksera margarynę z cukrem.
  4. Następnie dodaj do nich kakao, miksturę z siemienia lnianego i wody, kawę, ekstrakt z wanilii i suche składniki z pierwszej miski.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto ugnieć chwilę na blacie, aby powstała zwartej konsystencji masa. Wstaw do lodówki na około 0,5 h.
  6. Po tym czasie nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni.
  7. Ciasto wyjmij z lodówki. Formuj z niego małe krążki 6-8 cm średnicy.
  8. W misce umieść trochę cynamonu i cukry do dekoracji ciastek.
  9. Gotowe krążki obtaczaj w cukrowo-cynamonowej posypce, mocno przyciskając, tak aby całe się nią obkleiły.
  10. Piecz 15 minut, od razu po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, dopiero wtedy zdejmij z blachy (po pieczeniu ciastka są zbyt kruche, aby je bezpiecznie przełożyć do pojemnika).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *