Ciastka dla suki czy psa

Dla jednej z ważniejszych istot na tej planecie upiekłam ciastka. W 100 % wegańskie, ona jeszcze nie wie (moja suka), że to część nowego planu żywieniowego :) Dodatkowo przysmaki powstały z wykorzystaniem migdałowych „resztek” (pulpa, okara), czyli tego co powstaje przy produkcji domowego mleka migdałowego. I chyba następnym razem zrobię z tego ciastka dla ludzi, bo wyszły naprawdę spoko, mimo braku dodatków smakowych. Jedyne czego potrzebujesz to 35 minut wolnego czasu, jednej miski, miksera i piekarnika, a efektem będzie radość twojego ziomka – psa.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 min. + 40 min.
Ilość porcji: 20-30 ciastek

SKŁADNIKI

szklanka okary migdałowej (tego co pozostaje na gazie przy produkcji mleka migdałowego)
1/2 szklanki mąki
4 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki wody (lub niesłodzonego soku jabłkowego)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka niesolonego i niesłodzonego masła orzechowego
2-3 łyżeczki sproszkowanego karobu (mączka chleba świętojańskiego)
opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę aromatu wędzarniczego

PRZYGOTOWANIE

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj mikserem.
  3. Za pomocą łyżki nakładaj dowolnej wielkości ciastka na blachę (najlepiej od razu 2) wyłożoną papierem do pieczenia. Druga wersja to formowanie w rękach kulek i spłaszczanie ich widelcem już na blaszce.
  4. Przygotowane blachy z ciastkami wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30-40 minut (po 20 min. sprawdź). Powinny być w miarę twarde i chrupiące po ostygnięciu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.