Ciastka dyniowe (bezglutenowe)

W tym roku nie było nic z dyni, dlatego nadrabiam temat i wrzucam przepis na herbatniki. Bezglutenowa mąka przywieziona z wakacji rok temu w końcu trafiła we właściwe miejsce, fajnie jest czasem zrobić porządki w kuchni i zainspirować się tym co odnalezione w głębinach szafek.

Proste, jesienne i rozgrzewające. A żeby uspokoić sumienie bez cukru i bez glutenu.

Ciastka dyniowe (bezglutenowe) – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min. + 30 min.
Ilość porcji: 22 sztuki

SKŁADNIKI

1/2 szklanki oleju kokosowego**
1/4 szklanki pure z dyni
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka roślinnego

1 1/2 szklanki mąki bezglutenowej*
1/4-1/2 szklanki ksylitolu***
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu****
1 łyżeczka przyprawy piernikowej****
szczypta soli

+ kilka łyżek mąki do podsypywania ciasta podczas wałkowania

*miałam mąkę firmy Jytte, ale pewnie każda inna gotowa mieszanka mąk bezglutenowych będzie okej
**można zastąpić wegańską margaryną
***lub cukru trzcinowego, ale może też być każdy inny (ilość jest przykładowa, wychodzą raczej słodkie)
****lub zamiast cynamonu i przyprawy piernikowej 2 łyżeczki przyprawy do ciast z dyni

TIP: Jeśli chcesz zrobić te ciastka ze zwykłej mąki to zmniejsz ilość użytego mleka i daj znać jak wyszły, bo ja robiłam je jedynie GF.

PRZYGOTOWANIE

  1. Najpierw przy pomocy miksera wymieszaj składniki mokre.
  2. Potem dodaj do nich suche i zmiksuj ponownie na gładką, dość gęstą masę. Jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt lejące lub zbyt gęste możesz dodać w zależności od potrzeb więcej mleka lub mąki (oczywiście cukru i przypraw też jeśli uznasz że potrzeba).
  3. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 30 min (możesz zrobić je poprzedniego dnia, wyjąć w momencie odpalania piekarnika i zrobić na świeżo przed zjedzeniem).
  4. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na kilka części. Posyp blat mąką, rozwałkuj kawałek ciasta na placek o grubości 5 mm. Ciastka wykrawaj szklanką lub foremką.
  6. Układaj je od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz ok. 13 minut (możesz przetrzymać je dłużej wtedy robią się bardziej chrupiące, tylko nie przypal). Przed zjedzeniem pozostaw do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.