Ciastka dyniowe (bezglutenowe)
W tym roku nie było nic z dyni, dlatego nadrabiam temat i wrzucam przepis na herbatniki. Bezglutenowa mąka przywieziona z wakacji rok temu w końcu trafiła we właściwe miejsce, fajnie jest czasem zrobić porządki w kuchni i zainspirować się tym co odnalezione w głębinach szafek.
Proste, jesienne i rozgrzewające. A żeby uspokoić sumienie bez cukru i bez glutenu.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1/2 szklanki oleju kokosowego**
1/4 szklanki pure z dyni
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka roślinnego
1 1/2 szklanki mąki bezglutenowej*
1/4-1/2 szklanki ksylitolu***
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu****
1 łyżeczka przyprawy piernikowej****
szczypta soli
+ kilka łyżek mąki do podsypywania ciasta podczas wałkowania
*miałam mąkę firmy Jytte, ale pewnie każda inna gotowa mieszanka mąk bezglutenowych będzie okej
**można zastąpić wegańską margaryną
***lub cukru trzcinowego, ale może też być każdy inny (ilość jest przykładowa, wychodzą raczej słodkie)
****lub zamiast cynamonu i przyprawy piernikowej 2 łyżeczki przyprawy do ciast z dyni
TIP: Jeśli chcesz zrobić te ciastka ze zwykłej mąki to zmniejsz ilość użytego mleka i daj znać jak wyszły, bo ja robiłam je jedynie GF.
PRZYGOTOWANIE
- Najpierw przy pomocy miksera wymieszaj składniki mokre.
- Potem dodaj do nich suche i zmiksuj ponownie na gładką, dość gęstą masę. Jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt lejące lub zbyt gęste możesz dodać w zależności od potrzeb więcej mleka lub mąki (oczywiście cukru i przypraw też jeśli uznasz że potrzeba).
- Wstaw ciasto do lodówki na minimum 30 min (możesz zrobić je poprzedniego dnia, wyjąć w momencie odpalania piekarnika i zrobić na świeżo przed zjedzeniem).
- Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na kilka części. Posyp blat mąką, rozwałkuj kawałek ciasta na placek o grubości 5 mm. Ciastka wykrawaj szklanką lub foremką.
- Układaj je od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 13 minut (możesz przetrzymać je dłużej wtedy robią się bardziej chrupiące, tylko nie przypal). Przed zjedzeniem pozostaw do ostygnięcia.
BRAK KOMENTARZY