Ciastka owsiane z czekoladą i orzechami

Kolejna niedziela wiosny, piękne słońce i zimny wiatr, a w kalendarzu food blogerki międzynarodowy dzień ciastek owsianych. Nie podchodzę poważnie do tych jedzeniowych świąt, ale jest pretekst do działania, więc korzystam.

Uwielbiam słodkości, które poza samym smakiem kryją w sobie jakieś dodatkowe benefity. Ciastka owsiane z czekoladą i orzechami laskowymi to źródło łatwo przyswajalnego błonnika, pełne przeciwutleniaczy, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. A poza tym dietetycznym bełkotem… są po prostu pyszne, dają sporo energii i szczęścia ;)


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30-40 min.
Ilość porcji: 12

SKŁADNIKI

1 szklanka płatków owsianych*
1 szklanka wiórków kokosowych
4 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki oleju kokosowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru**
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody
1/3 szklanki ksylitolu***
1/2 szklanki orzechów laskowych

*bezglutenowych lub zwykłych górskich
**lub zwykłej gorzkiej
***lub cukru trzcinowego lub innego

PRZYGOTOWANIE

  1. Płatki zmiel na mąkę i umieść w misce. Dodaj do nich wiórki kokosowe, kakao, proszek, sodę i sól.
  2. Olej kokosowy rozpuść w garnku wraz z tabliczką czekolady. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
  3. Świeżo mielone siemię lniane zalej ciepłą wodą, wymieszaj i pozostaw na kilka minut.
  4. Do miski z płatkami i wiórkami dodaj ksylitol, wymieszaj. Następnie dodaj czekoladę z olejem, namoczone siemię lniane i drobno posiekane orzechy laskowe. Wymieszaj łyżką.
  5. Z gotowej masy formuj okrągłe ciastka grubości 1-2 cm. Układaj w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni ok 20 minut.

TIP: Jeśli masa na ciastka wyjdzie zbyt sucha, mało kleista dodaj nieco więcej siemienia i wody (zamiennik jajka)


Oatmeal chocolate cookies with hazelnuts

RECIPE

Preparation time: 30-40 min.
Serves: 12

INGREDIENTS

1 cup of oats*
1 cup of desiccated coconut
4 tbsps cocoa powder
1/2 tsp baking powder
1/4 tsp of baking soda
1/4 tsp of salt
4 tbsp coconut oil
1 bar of sugar-free dark chocolate **
2 tsp of vanilla extract
3 tbsp ground flax seed + 6 tbsp of hot water
1/3 cup xylitol ***
1/2 cup of hazelnuts

* Gluten free or normal
** or regular
*** or sugar cane or other sweetener

PREPARATION

  1. Grind oats into flour and place in a bowl. Add desiccated coconut, cocoa powder, baking powder, soda and salt, and whisk together.
  2. Dissolve coconut oil in a pot with a bar of chocolate. Leave to cool for a while. Add the vanilla extract and mix.
  3. Whisk freshly ground flaxseed with hot water and leave for a few minutes.
  4. Add the xylitol to the the oats and stir. Then add chocolate with oil, soaked flax seed and finely chopped hazelnuts. Combine with a spoon.
  5. Form round cakes 1-2 cm thick with your hands. Place on a baking tray lined with baking paper.
  6. Bake at 180 degrees for about 20 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *