Ciastka z karobem (pierniczki)

Szarańczyn strąkowy, drzewo karobowe, karob, ceratonia… Potocznie strąki tego drzewa zwane są chlebem świętojańskim, sproszkowane znajdują zastosowanie jako substancja zagęszczająca zwana gumą karobową – E410. Karob jest bogaty w antyoksydanty, błonnik, wapń – zawiera go dwukrotnie więcej niż mleko – inne minerały (fosfor, potas, magnez, żelazo, mangan, bar, miedź oraz nikiel) oraz witaminy (A, B2, B3, E, D, niacynę, ryboflawinę). Nie zawiera kwasu szczawianowego blokującego prawidłowe wchłanianie wapnia. Nie zawiera także stymulantów tj. kofeina i teobromina (która jak wiadomo jest bardzo szkodliwa dla psów, kotów i koni). Jest bezglutenowy, zawiera stosunkowo dużo białka oraz znikomą ilość tłuszczu. Poza tymi wszystkimi benefitami ciastka z karobem posiadają ciekawy aromat, smak i zapach, a dodatkowo są bardzo proste do zrobienia.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 35 min.
Ilość porcji: ok. 30 ciastek

SKŁADNIKI

suche:
1½ szklanki zmielonych migdałów lub orzechów
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki karob’u
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonego kardamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli morskiej

mokre:
¼ szklanki oleju z pestek winogron lub oleju kokosowego lub rzepakowego
½ szklanki syropu z agawy lub klonowego*
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (może być w wersji diy)

* jak chcesz mniej słodką wersję po prostu dodaj mniej syropu. W wersji sugar-free zastąp syrop ksylitolem lub innym słodzikiem.

PRZYGOTOWANIE

  1. Nastaw piekarnik na ok. 180 stopni. Przygotuj sobie 2 miski, drewnianą łyżkę, łyżkę stołową, łyżeczkę, szklankę oraz płaską łopatkę.
  2. W blenderze zmiel migdały / orzechy (o ile nie kupiłeś w Lidlu tych zmielonych ;)
  3. W jednej misce zmieszaj wszystkie składniki suche, w drugiej mokre.
  4. Następnie wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
  5. Na płaskiej blaszce rozłóż papier do pieczenia bądź silikonową matę. Przy pomocy łyżki stołowej oddzielaj małe porcje ciasta i układaj je w dość sporych odstępach od siebie. Każde ciastko możesz udekorować migdałem, bądź orzechem.
  6. Blaszkę wstaw do piekarnika na ok 10-12 minut. Ponieważ ciastka dość łatwo się przypalają trzeba sprawdzać w trakcie. Po wyjęciu mogą wydawać się za miękkie, dlatego płaską łopatka najlepiej ułożyć je do ostygnięcia na desce do krojenia (po ostygnięciu powinny być twarde i chrupiące).


Carob gluten-free cookies

Zapisz

Zapisz

RECIPE

Preparation time: 35 min.
Serves: approx. 30 cookies

INGREDIENTS

dry:
1½ cups ground almonds or nuts
¼ cup potato flour
3 tbsp carob powder
2 tsp cinnamon
½ tsp ground cardamom
½ tsp ground ginger
½ tsp baking soda
¼ tsp sea salt

wet:
¼ cup grapeseed oil or coconut oil or rapeseed oil
½ cup agave or maple syrup*
1 tsp regular or diy vanilla extract

* You want less sweet version – just add less syrup. In sugar-free version – replace syrup with xylitol or other sweetener.

PREPARATION

  1. Preheat ovet to 180 degrees. Prepare 2 bowls, a wooden spoon, a tablespoon, a teaspoon, a glass and a flat spatula.
  2. Grind almonds / nuts into meal.
  3. In one bowl combine all dry ingredients, in the second one, all wet.
  4. Pour the wet ingredients into the dry and mix carefully with a wooden spoon until well combined.
  5. Scoop dough with a spoon or a small ice-cream scoop and space the dough evenly on a baking sheet lined with parchment or silicone mat. Decorate cookies with almonds or walnuts.
  6. Bake for about 10-15 minutes. They are quite easy to burn, so you need to pay attention. Once removed, they may seem too soft – use flat spatula to remove them and leave to cool (they should be hard and crispy after cooling).

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.