Ciasto banan, czekolada, okara migdałowa
Filozofia „zero waste” polega na jak możliwie największym ograniczeniu wytwarzania odpadów oraz dawaniu drugiego życia tym już wytworzonym. W idealnym „zero waste” świecie pomysłodawczyni idei, rocznie powstaje 1 szklany słoik odpadów… jak tego dokonuje możecie sobie poczytać tu. Recycling wszystkiego, używanie wielorazowych pojemników szklanych na żywność i napoje, używanie materiałowych toreb i serwetek, kupowanie towarów na wagę – nie pakowanych w plastikowe torby… im mniej śmieci wytworzysz tym będziesz szczęśliwsza/y, trust me!
A pisze o tym dlatego, że mam nowy sprzęcior w kuchni i jest nim wolnoobrotowa wyciskarka… dlatego w najbliższej przyszłości, będę Was dręczyć przepisami z wykorzystaniem pozostałości z produkcji warzywnych soków (pulpa) i roślinnego mleka ;) Dla jednych odpady, a dla innych surowiec do wytworzenia pysznego ciasta czy burgerów. Zapraszam na przepis z wykorzystaniem okary z migdałów. Na blogu pojawiły się już kiedyś ciastka dla psa i brownie, a dzisiaj jest bezglutenowe ciasto mocno czekoladowo-bananowe.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
ciasto:
ok. 150 g okary z migdałów*
2 dojrzałe banany
2 łyżki oleju kokosowego
5 łyżek kakao w proszku
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki świeżo parzonego espresso
1/4 łyżeczki soli
*tyle ile zostaje po zrobieniu 1 L mleka migdałowego – zrobionego z 1,5 szklanki migdałów. Możesz również użyć okary z orzechów laskowych.
dekoracja:
garść migdałów
pokruszone ziarna kakaowca
TIP: Ciasto wychodzi płaskie (wysokości ok. 2 cm), ale nie ma sensu dodawać proszku do pieczenia czy sody żeby urosło, bo wtedy nie będzie takie mokre i aromatyczne ;) Jeszcze nie próbowałam, ale jeśli nie masz okary z migdałów pewnie możesz ją zastąpić pełnowartościowymi migdałami, zmielonymi na mąkę.
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na 200 stopni.
- Wszystkie składniki umieść w misce i zblenduj na jednolitą masę.
- Gotowe ciasto umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i udekoruj migdałami (orzechami laskowymi, pokruszonymi ziarnami kakaowca).
- Piecz ok. 40-45 min.
- Pozostaw do ostygnięcia.
Almond okara banana & chocolate cake
RECIPE
INGREDIENTS
cake:
approx. 150 g almond okara *
2 ripe bananas
2 tbsp of coconut oil
5 tsp cocoa powder
1-2 tbsp xylitol
1 tsp of vanilla extract
2 tbsp of espresso
1/4 tsp of salt
* Leftovers after making 1 L of almond milk – made out of 1,5 cup of almonds. You can also use hazelnut okara or any other nut okara.
decoration:
A handful of almonds or other nuts
Crushed cacao nibs
TIP: The cake comes out flat (about 2 cm high), but it doesn’t make sense to add baking powder or soda to grow, because it won’t be wet and aromatic anymore ;)
PREPARATION
- Preheat oven to 200 degrees.
- Place all ingredients in a bowl and combine until smooth (use blender).
- Place batter in a cake tin lined with parchment paper and decorate with almonds (hazelnuts, crushed cacao beans).
- Bake for about 40-45 min.
- Leave to cool.
BRAK KOMENTARZY