Ciasto bananowo owsiane

Ten przepis to sposób na przejrzałe banany, całe w plamy, miękkie i pozornie bezużyteczne. Zawierają one sporo węglowodanów które w trakcie dojrzewania zamieniają się ze skrobi w cukry proste. To powoduje, że banany robią się mega słodkie i mogą z powodzeniem zastąpić cukier w wypiekach. Ciekawą rzeczą na temat tych owoców jest również zawartość tryptofanu, aminokwasu który organizm przetwarza w serotoninę tzw. „hormon szczęścia”.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min. + 1 h
Ilość porcji: blacha 22 x 22 cm

SKŁADNIKI

3 dojrzałe banany
2 zielone jabłka
70 g margaryny
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
50 ml wody
100 g zmielonych migdałów
150 g płatków owsianych
50 g suszonych fig
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 175 stopni.
  2. Banany rozgnieć widelcem, jabłka zetrzyj na tarce.
  3. Następnie umieść je wraz z margaryną, masłem orzechowym i syropem klonowym w garnku i mieszaj do momentu aż masło się rozpuści.
  4. Dodaj wody, zmielone migdały, płatki owsiane, drobno pokrojone figi i wymieszaj.
  5. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Dodaj sody i proszku. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piecz 60 minut.


Banana oat cake

RECIPE

Preparation time: 10 min. + 1 h
Serves: 22 x 22 cm square pan

INGREDIENTS

3 ripe bananas
2 green apples
70g margarine or coconut oil
3 tbsp peanut butter
3 tbsp of xylitol (optional)
50 ml of water
100 g ground almonds
150 g gluten-free oat flakes (or regular one)
50 g dried figs
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp baking powder

PREPARATION

  1. Set oven to 175 celsius degrees.
  2. Mash bananas with a fork, wipe apples on a grater.
  3. Then place them with margarine, peanut butter and maple syrup in a saucepan and stir until butter is melted.
  4. Add water, ground almonds, oatmeal, chopped figs and mix.
  5. Set aside to cool.
  6. Add soda and baking powder. Pour onto a baking tray lined with parchment paper.
  7. Bake for approx. 60 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *