Ciasto cappuccino tofu uber alles

Pewna dziewczynka z pewnym chłopcem na pewnej przerwie od pewnej pracy, zasugerowali mi, że może zrobiłabym coś w końcu, jakieś ciasto, coś słodkiego… Oni lubią kawę i papierosy, ja jedynie to pierwsze i tylko czasem, dlatego starając się sprostać wyzwaniu i did this :)

Ciasto o smaku kawy, albo raczej cappuccino na czekoladowym spodzie, no i oczywiście z tofu, bo tofu to białko, a ostatnio mam podwyższone zapotrzebowanie na nie, więc rozumiesz… Mało słodkie, mało tłuste, bezglutenowe (chyba, że dodasz zwykłe płatki owsiane) więc jakby samo zdrowie, można zjeść całą blaszkę, można się z kimś podzielić, można po treningu (zajaweczka), no i można nie zrobić go tylko cierpieć patrząc na moje foty! Jak wolisz :P

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 3 h
Ilość porcji: tortownica 20 cm

SKŁADNIKI

spód:
1/3 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
1/3 szklanki migdałów
1/3 szklanki orzechów laskowych
3 łyżki kakao
8 daktyli namoczonych w ciepłej wodzie
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki oleju kokosowego

kawa:
2 łyżki kawy
1/2 szklanki wrzącej wody

masa:
3 kostki tofu
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
1/3-1/2 szklanki syropu klonowego
4 łyżki oleju kokosowego

dodatkowo:
kakao
zmielone ziarna kakaowca
zmielona kawa

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  2. Kawę zalej wrzącą wodą, zaparz.
  3. Składniki na spód umieść w pojemniku blendera, wymieszaj do momentu aż powstanie jednolita masa. Dodaj 1 łyżkę świeżo zaparzonej kawy, wymieszaj ponownie, a następnie wypełnij masą, wyłożoną papierem do pieczenia blachę, dociskając łyżką wyrównaj powierzchnię.
  4. Składniki na masę wymieszaj dokładnie, dodając pod koniec resztę zaparzonej kawy. Wylej masę na spód, wyrównaj powierzchnię ciasta, umieść blachę w piekarniku. Piecz ok. 1 h.
  5. Po zakończeniu wyjmij, pozostaw do ostygnięcia, a potem umieść w lodówce, aby ciasto nieco stężało.
  6. Przed podaniem wyjmij je z lodówki i posyp świeżo, bardzo drobno zmieloną kawą (polecam klasyczny oldskulowy młynek do kawy) wymieszaną z kakao oraz pokruszonymi ziarnami kakaowca. Napisałabym, że podawaj do filiżanki dripa, ale nie wiem czy kawa z kawowymi kejkiem to nie too much :P

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.