Ciasto / Chleb dyniowy

Żeby nie przeginać z nadmiarem słodkości trzeci dzień z dynią to przepis na ciasto / chleb do porannej kawy. Proste, szybkie, jesienne. Jeśli poziom cukru wyda ci się za mały udekoruj je ryżową bitą śmietaną i korzennym syropem dyniowym.

Chleb dyniowy - eatmeplease.pl

ciasto dyniowe- eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: 12

SKŁADNIKI

suche:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki ksylitolu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżeczek przyprawy do dyni
szczypta soli

mokre:
2/3 szklanka purée z dyni
1 łyżka siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody
1/3 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego
1/3 szklanki mleka sojowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na 190 stopni.
  2. Świeżo zmielone siemię lniane wymieszaj z ciepłą wodą. Odstaw na jakieś 10 minut.
  3. Olej kokosowy roztop umieszczając słoik pod strumieniem ciepłej wody albo w kąpieli wodnej.
  4. W jednej misce połącz składniki suche w drugiej mokre (dodaj do nich siemię lniane i olej kokosowy).
  5. Wymieszaj wszystko razem.
  6. Ciasto wylej do nasmarowanej olejem blachy.
  7. Piecz ok. 50 minut.
  8. Dekoruj lukrem z odrobiną cytryny i przyprawy do dyni albo ryżową bitą śmietaną i syropem dyniowym.


Pumpkin spice bread

Zapisz

Zapisz

RECIPE

Preparation time: 1 h
Serves: 12

INGREDIENTS

dry:
1 cup whole-wheat flour
1/2 cup xylitol
2 tsp baking soda
1 tsp of baking powder
5 tsp pumpkin spice
pinch of salt

wet:
2/3 cup pumpkin puree
1 tsp flaxseed + 2 tbsp hot water
1/3 cup of unrefined coconut oil
1/3 cup soy milk

PREPARATION

  1. Preheat oven to 190 celsius degrees.
  2. Mix freshly ground flaxseed & water. Leave for about 10 minutes.
  3. Melt coconut oil by placing the jar into a stream of hot water or in a water bath.
  4. In one bowl combine dry ingredients, in the second one all wet (add flaxseed mix and coconut oil also).
  5. Mix everything together.
  6. Pour batter into pan greased with oil.
  7. Bake approx. 50 minutes.
  8. Decorate with icing with a dash of lemon and pumpkin spice or rice whipped cream and pumpkin syrup.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.