Ciasto cytrynowe z makiem
Kto kocha gluten, ten się zajara. Dużo go tu, dużo też cukru, cytryny (witamina C) i maku (białko, wapń), czasem możesz przecież zapomnieć o noworocznych postanowieniach, iść na 3 h siłowni po zjedzeniu jednego kawałka, nie martw się będzie dobrze.
Alternatywa klasycznego makowca, dla wielbicieli słodko kwaśnych doznań.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej)
1/2 szklanki maku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki syropu z agawy (lub innego słodkiego, o jasnej barwie)
1 szklanka mleka sojowego
0,5 szklanki wody
1/2 szklanki oleju (kokosowy, rzepakowy etc.)
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1/2 szklanki soku z cytryny
skórka otarta z 2 cytryn
1,5 łyżki octu winnego
lukier:
2 szklanki cukru pudru (jeśli chcesz aby lukier wyszedł jak na zdjęciu użyj białego cukru)
1/4 szklanki soku z cytryny
TIP: jeśli nie masz cukru pudru, zmiel ten który posiadasz w młynku do kawy. Możesz użyć dowolnego rodzaju cukru, niestety trzcinowy czy kokosowy nada nieco inny kolor lukrowi :). Jeśli chodzi o mąkę to użyj dowolnej, niestety zwykła mąka zapewni odpowiednio jasna barwę tego ciasta.
PRZYGOTOWANIE
ciasto:
- Piekarnik nastaw na temperaturę 170-180 stopni.
- W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche (mąki, mak, soda sól), w drugiej mokre (wszystkie pozostałe).
- Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.
- Gotową masę wylej do wyłożonej papierem formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz ok. 35-40 minut. Sprawdź drewnianym patyczkiem czy jest suche w środku, jeśli tak wyjmij i zostaw do ostygnięcia.
lukier:
- Wymieszaj mikserem składniki na lukier i udekoruj nim ostudzone ciasto.
- Przed podaniem (jak lukier zastygnie) posyp ciasto skórką otartą z cytryny i makiem.
Może głupie pytanie ale czy tą startą skórkę z cytryn dodać do ciasta (mokre składniki) czy tylko potem jako dekoracja posypać ciasto?
i do ciasta i jako dekoracja, jak lubisz ;)