Ciasto cytrynowo cukiniowe

Dzisiaj tłusty czwartek, każdy marzy o pączku, ale ja planuję nie zjeść ani jednego i przekonać Was do eksperymentowania z użyciem warzyw w ciastach :) Tym razem cukinia na słodko, a raczej cytryna z cukinią, sweet and sour, ciasto inspirowane klasycznym marchewkowym, które niedawno wylądowało na blogu. Tak samo szybkie i proste do zrobienia! Jeśli olejesz lukrowanie to nawet można powiedzieć, że to samo zdrowie :P

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 1 h
Ilość porcji: blacha 20 x 20 cm

SKŁADNIKI

mokre:
1,5-2 szklanki startej cukinii
1/2 szklanki syropu klonowego (lub innego)
1/2 szklanki mleka sojowego (lub innego)
1/4 szklanki oleju (lub oliwy extra virgin)
2 łyżka siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (DIY)
skórka otarta z 3 cytryn
sok z 1/2 cytryny

suche:
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mielonych migdałów
szczypta soli

lukier:
ok. 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki ciepłej wody (lub więcej jeśli lukier nie daje się ukręcić)

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  2. Cukinię po starciu odsącz lekko na sitku. W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki mokre, w drugiej suche. Następnie połącz je razem.
  3. Gotowe ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, piecz ok. 45 minut.
  4. Jak ostygnie udekoruj je lukrem. Składniki na lukier wymieszaj w misce, pokryj gładką warstwą całą powierzchnię ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.