Ciasto czekoladowe espresso

Jak wygląda twój idealny deser? Mam nadzieję że nie jest nim paczka ciastek oreo, umówmy się gdybyś nie był/a weganinem, a one nie były koloru czarnego i na opakowaniu miały napis markizy, wcale byś się nimi nie jarał/a :P

Istnieje coś za czego smakiem przepada prawie każdy – chciałabym znać dokładne statystyki, ale nie znam – prawie musi ci wystarczyć… prawie każdy kocha czekoladę, czekolada też jest czarna, prawie! Kolejną masową zajawką jest – niekiedy również czarna – kawa. A jak połączymy te dwa smaki powstanie mój idealny deser, ahaaaa.

Ciasto czekoladowe espresso – mokre, pachnące, bez mąki i cukru. Żeby zamienić je w najlepszy na świecie tort wystarczy upiec w tortownicy, przełożyć słodko kwaśnymi wiśniami i udekorować kokosową bitą śmietaną. Happy b-day to chocolate, coffee & my Mom!


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 50 min.
Ilość porcji: 10-12

SKŁADNIKI

1,5 szklanki zmielonych migdałów
0,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych
2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru
2 dojrzałe banany
80-100 g oleju kokosowego
50 ml świeżo zaparzonego espresso
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

TIP: Czekolada może być inna, jak masz opcję nabyć mleczną wegańską to why not (choć nie będzie to wtedy opcja sugar-free ;)

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na 175 stopni.
  2. Czekoladę roztop wraz z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
  3. Banany rozgnieć widelce, dodaj espresso, ekstrakt z wanilii i wymieszaj blenderem ręcznym.
  4. Teraz połącz ze sobą czekoladę z masą bananową, zblenduj dokładnie.
  5. Za pomocą łyżki wymieszaj powstała w ten sposób masę ze zmielonymi wcześniej migdałami i orzechami laskowymi oraz proszkiem do pieczenia i solą.
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.

TIP: Im bardziej wilgotne chcesz mieć ciasto tym krócej je piecz. Na koniec możesz pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami – aby lekko podeschło.


Espresso chocolate cake

RECIPE

Preparation time: approx. 50 min.
Serves: 10-12

INGREDIENTS

1.5 cups of ground almonds
0.5 cups of ground hazelnuts
2 dark chocolate bars without sugar (ok. 200 g)
2 ripe bananas
80-100 g coconut oil
50 ml of freshly brewed espresso
1 tsp vanilla extract
1.5 tsp baking powder
1/2 tsp salt

TIP: You can use different chocolate, option with rice milk vegan chocolate sounds pretty awesome for example.

PREPARATION

  1. Preheat the oven to 175 degrees.
  2. Melt chocolate with coconut oil in a bath water.
  3. Mash bananas with a fork, add espresso, vanilla extract and blend it.
  4. Now combine chocolate together with the banana mixture and blend until smooth.
  5. Whisk together ground almonds, hazelnuts, baking powder and salt with the other ingredients.
  6. Put in the oven for approx. 40 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *