Ciasto czekoladowe espresso
Jak wygląda twój idealny deser? Mam nadzieję że nie jest nim paczka ciastek oreo, umówmy się gdybyś nie był/a weganinem, a one nie były koloru czarnego i na opakowaniu miały napis markizy, wcale byś się nimi nie jarał/a :P
Istnieje coś za czego smakiem przepada prawie każdy – chciałabym znać dokładne statystyki, ale nie znam – prawie musi ci wystarczyć… prawie każdy kocha czekoladę, czekolada też jest czarna, prawie! Kolejną masową zajawką jest – niekiedy również czarna – kawa. A jak połączymy te dwa smaki powstanie mój idealny deser, ahaaaa.
Ciasto czekoladowe espresso – mokre, pachnące, bez mąki i cukru. Żeby zamienić je w najlepszy na świecie tort wystarczy upiec w tortownicy, przełożyć słodko kwaśnymi wiśniami i udekorować kokosową bitą śmietaną. Happy b-day to chocolate, coffee & my Mom!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1,5 szklanki zmielonych migdałów
0,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych
2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru
2 dojrzałe banany
80-100 g oleju kokosowego
50 ml świeżo zaparzonego espresso
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
TIP: Czekolada może być inna, jak masz opcję nabyć mleczną wegańską to why not (choć nie będzie to wtedy opcja sugar-free ;)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na 175 stopni.
- Czekoladę roztop wraz z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
- Banany rozgnieć widelce, dodaj espresso, ekstrakt z wanilii i wymieszaj blenderem ręcznym.
- Teraz połącz ze sobą czekoladę z masą bananową, zblenduj dokładnie.
- Za pomocą łyżki wymieszaj powstała w ten sposób masę ze zmielonymi wcześniej migdałami i orzechami laskowymi oraz proszkiem do pieczenia i solą.
- Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.
TIP: Im bardziej wilgotne chcesz mieć ciasto tym krócej je piecz. Na koniec możesz pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami – aby lekko podeschło.
Espresso chocolate cake
RECIPE
INGREDIENTS
1.5 cups of ground almonds
0.5 cups of ground hazelnuts
2 dark chocolate bars without sugar (ok. 200 g)
2 ripe bananas
80-100 g coconut oil
50 ml of freshly brewed espresso
1 tsp vanilla extract
1.5 tsp baking powder
1/2 tsp salt
TIP: You can use different chocolate, option with rice milk vegan chocolate sounds pretty awesome for example.
PREPARATION
- Preheat the oven to 175 degrees.
- Melt chocolate with coconut oil in a bath water.
- Mash bananas with a fork, add espresso, vanilla extract and blend it.
- Now combine chocolate together with the banana mixture and blend until smooth.
- Whisk together ground almonds, hazelnuts, baking powder and salt with the other ingredients.
- Put in the oven for approx. 40 minutes.
BRAK KOMENTARZY