25.05.2016

Ciasto drożdżowe z ananasem i kruszonką

W ostatnich tygodniach przyswoiłam taką ilość truskawek, że dla odmiany zrobiłam ciasto z ananasem. Chociaż oczywiście można go zastąpić każdym innym owocem, truskawkami też ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: ponad 1 h
Ilość porcji: 2 blachy 22 x 22 cm

SKŁADNIKI

zaczyn:
200 ml mleka ryżowego lub innego roślinnego
1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
50 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki pełnoziarnistej

ciasto:
450 g mąki pełnoziarnistej (ponad 3 pełne szklanki)
150 g nierafinowanego cukru trzcinowego
150 ml oleju rzepakowego (1/2 szklanki)
1/2 szklanki mleka ryżowego lub innego roślinnego
szczypta soli

kruszonka:
3 łyżki syropu klonowego
1 szklanki mąki migdałowej
½ szklanki wiórków kokosowych lub płatków
100 g margaryny (np. Aslan)
szczypta soli

+ 1 świeży duży ananas pokrojony w kostkę

PRZYGOTOWANIE

zaczyn:

  1. Mleko podgrzej do temperatury 30 stopni.
  2. Dodaj cukier, mąkę i drożdże dokładnie wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia (ok. 15 minut).

kruszonka:

  1. Margarynę wyjmij z lodówki. Wszystkie składniki połącz i umieść na 10 minut w zamrażalniku.

ciasto:

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki na ciasto umieść w dużej misce, dodaj gotowy zaczyn i ugnieć dokładnie.
  3. Przykryj ściereczką i umieść w ciepłym miejscu na ok. 2 h (albo do momentu aż podwoi swoją objętość).
  4. Wyrośnięte ciasto przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i przy pomocy mokrej łyżki wyrównaj jego powierzchnię.
  5. Teraz pokryj powierzchnię pokrojonym w kostkę ananasem, a następnie posyp równomiernie wyjętą z zamrażalnika kruszonką (powinna się ładnie kruszyć w dłoniach).
  6. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na około 45-60 minut.


Pineapple yeast cake with gluten-free crumble

RECIPE

Preparation time: about 1 h
Serves: 2 cake tins 22 x 22 cm

INGREDIENTS

yeast starter:
200 ml of rice milk or other plant
1 tbsp raw sugar cane
50 g of fresh yeast
2 tbsp whole-wheat flour

cake:
450g wholemeal flour (more than 3 full glasses)
150 g raw cane sugar
150 ml of rapeseed oil (1/2 cup)
1/2 cup rice milk or other plant
pinch of salt

crumble:
3 tbspmaple syrup
1 cup almond flour
½ cup coconut shreds or flakes
100 g of vegan margarine (eg. Aslan)
pinch of salt

+ 1 large fresh pineapple diced

PREPARATION

yeast starter:

  1. Heat the milk to 30 degrees.
  2. Combine with sugar, flour and yeast. Leave to rise (approx. 15 minutes).

crumble:

  1. Remove margarine from freezer. Combine all crumble ingredients and place for 10 minutes in the freezer.

cake:

  1. Preheat oven to 180 degrees C.
  2. Place all the dough ingredients in a large bowl, add the yeast starter and knead for a while.
  3. Cover with plastic wrap and set in a warm place to rise for about 1-2 hours, or until doubled in size.
  4. Transfer dough to paper lined cake pan.
  5. Now apply a diced pineapple layer, then sprinkle it with crumble (it should crumble nicely in your hands).
  6. Bake for approx. 45-60 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.