Ciasto drożdżowe z jagodami

Nie będę dorabiać zbędnej ideologii do dzisiejszego przepisu, był typową zachcianką. Jagody można nabyć wszędzie, a w cieście drożdżowym czują się szczególnie dobrze, dlatego w nim lądują. Duuuużo jagód, mało cukru, tak powstaje idealne ciasto śniadaniowe.

Jagodzianki były w zeszłym roku, to w tym dla odmiany drożdżowe z jagodami.

ciasto_drozdzowe_jagodowe_4


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min. + 40-50 min.
Ilość porcji: blacha ok. 30 cm

SKŁADNIKI

zaczyn:
1/2 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
1 łyżka mąki pszennej białej
25 g świeżych drożdży

ciasto:
250 g mąki pszennej typu 500
250 g maki pszennej pełnoziarnistej
4 łyżki stopionego oleju kokosowego
1 szklanka mleka roślinnego niesłodzonego
60 g cukru trzcinowego nierafinowanego
szczypta soli

TIP: Godzinę przed rozpoczęciem pracy wyjmij mleko i drożdże z lodówki (ciasto szybciej urosnie). Jeśli nie przepadasz za pełnoziarnistymi wypiekami, możesz zmienić proporcje mąki zwykłej i pełnoziarnistej. To samo tyczy się ilości cukru, z przepisu wychodzi ciasto raczej lekko słodkie. Jagody możesz oczywiście zamienić innymi owocami (maliny, truskawki etc.).

+ 500 g jagód lub innych świeżych owoców
++ odrobina cukru trzcinowego zmielonego na cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

zaczyn:

  1. Mleko podgrzej do temperatury ok. 30-35 stopni.
  2. Dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia (podwojenia objętości).

ciasto:

  1. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki, gotowy zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto.
  2. Wyrabiaj, aż zacznie odstawać od ręki (mojemu robotowi kuchennemu zajmuje to 5-10 minut ;).
  3. Po wyrobieniu umieść ciasto w natłuszczonej misce i przykryj ścierką.
  4. Miskę pozostaw w ciepłym miejscu, aż zwiększy objętość dwukrotnie.
  5. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  6. Po wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto, umieść w nasmarowanej odrobiną oleju foremce, przysyp owocami (wtykając część z nich głębiej w ciasto przy pomocy łyżki) i pozostaw do kolejnego wyrośnięcia.
  7. Wyrośniete ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40-50 minut (sprawdzaj patyczkiem czy jest suche w środku).


Yeast blueberry cake

RECIPE

Preparation time: 10 min. + 40-50 min.
Serves: 30 cm tin

INGREDIENTS

yeast starter:
1/2 cup unsweetened milk plant
1 tbsp sugar cane raw
1 tbsp white flour
25 g of fresh yeast

cake:
250 g wheat flour Type 500
250 g wheat flour wholemeal
4 tbsp melted coconut oil
1 cup unsweetened milk plant
60 g sugar cane raw
pinch of salt

TIP: An hour before starting work, remove the milk and yeast out of the refrigerator (the cake will grow faster). If you do not like wholemeal pastry, you can replace it with normal flour and wholemeal flour. You can replace berries with other fruits (raspberries, strawberries, etc.).

+ 500 g of berries or other fresh fruit
++ pinch of ground powdered sugar for decoration

PREPARATION

yeast starter:

  1. Heat the milk to a temperature of approx. 30-35 degrees.
  2. Add remaining ingredients, combine well and leave to rise (the mixture should foam and double in volume).

cake:

  1. Sieve the flour into a large bowl, add remaining ingredients, yeast starter and start to knead.
  2. Knead until it starts to stand out from the hand (it takes approx. 5-10 minutes).
  3. After kneading place the dough in a greased bowl and cover with a cloth.
  4. Leave the bowl in a warm place until double in volume.
  5. Set oven temperature to 180 degrees.
  6. After rising, knead the dough again, place in greased mold, decorate with fruits (puting some of them deeper into the dough with a spoon) and leave it to rise for a while.
  7. Put cake into preheated oven and bake for approx. 40-50 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.