Ciasto jaglane z truskawkami
Sezon na ulubione owoce powinien trwać wieczność, do bólu i znudzenia…truskawki my <3!
W roli głównej były już jako smoothie, sernik i w sałatce. A ciasto poza tym, że z truskawkami to jest waniliowe, budyniowe i bezglutenowe, więc trochę zdrowo i trochę nie bo z cukrem pudrem na wierzchu ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
spód:
2/3 szklanki migdałów
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka mleka roślinnego
szczypta soli
ciasto:
3 szklanki mleka waniliowego
2/3 szklanki kaszy jaglanej
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 łyżki syropu klonowego (lub cukru trzcinowego)
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
+ truskawki lub inne owoce (maliny, borówki) na wierzch
++ cukier puder (zmiel nieco cukru trzcinowego w młynku od kawy i gotowe)
PRZYGOTOWANIE
spód:
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i wymieszaj na jednolitą masę.
- Wyłóż nią spód blachy.
ciasto:
- Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, a potem wypłucz na sicie pod strumieniem zimnej wody.
- Umieść wraz z pozostałymi składnikami w rondelku i gotuj do momentu, aż kasza będzie całkowicie miękka.
- Następnie zblenduj na gładką masę i równomiernie rozprowadź na spodzie.
- Udekoruj ciasto owocami, mocno wciskając je w ciasto.
- Wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
- Gotowe ciasto możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i z lodówki (ma sernikową konsystencję).
Millet smooth cake with strawberries
RECIPE
INGREDIENTS
bottom:
2/3 cup almonds
1 tbsp maple syrup
1 tbsp of coconut oil
1 tbsp of plantbased milk
pinch of salt
cake:
3 cups of vanilla plantbased milk
2/3 cup millet
3 tsp vanilla extract
4 tbsp maple syrup (or sugar cane)
1 tbsp of coconut oil
pinch of salt
+ strawberries or other fruits (raspberries, blueberries)
++ powdered sugar (grind some cane sugar in coffee grinder)
PREPARATION
bottom:
- Place all the ingredients in a blender and combine until a semi-fine meal is achieved.
- Pour it into cake pan and press using your hands to form a uniform crust.
cake:
- Stir millet with boiling water, than rinse under cold water, repeat 2 times.
- Boil in 2 cups of fresh water with a pinch of salt.
- When grits are tender (should absorb all the water), combine together with the other ingredients in a saucepan and cook until everything is completely soft.
- After all, blend it until smooth and spread onto bottom of the cake.
- Decorate with fruit, firmly pressing them into the dough.
- Put your cake in the oven preheated to 175 degrees, for 40 minutes .
- Sprinkle with powdered sugar just before serving.
BRAK KOMENTARZY