Ciasto jaglane z truskawkami

Sezon na ulubione owoce powinien trwać wieczność, do bólu i znudzenia…truskawki my <3!
W roli głównej były już jako smoothie, sernik i w sałatce. A ciasto poza tym, że z truskawkami to jest waniliowe, budyniowe i bezglutenowe, więc trochę zdrowo i trochę nie bo z cukrem pudrem na wierzchu ;)

ciasto jaglane z truskawkami


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min. + 30 min.
Ilość porcji: blacha 22 cm

SKŁADNIKI

spód:
2/3 szklanki migdałów
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka mleka roślinnego
szczypta soli

ciasto:
3 szklanki mleka waniliowego
2/3 szklanki kaszy jaglanej
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 łyżki syropu klonowego (lub cukru trzcinowego)
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli

+ truskawki lub inne owoce (maliny, borówki) na wierzch
++ cukier puder (zmiel nieco cukru trzcinowego w młynku od kawy i gotowe)

PRZYGOTOWANIE

spód:

  1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i wymieszaj na jednolitą masę.
  2. Wyłóż nią spód blachy.

ciasto:

  1. Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, a potem wypłucz na sicie pod strumieniem zimnej wody.
  2. Umieść wraz z pozostałymi składnikami w rondelku i gotuj do momentu, aż kasza będzie całkowicie miękka.
  3. Następnie zblenduj na gładką masę i równomiernie rozprowadź na spodzie.
  4. Udekoruj ciasto owocami, mocno wciskając je w ciasto.
  5. Wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
  6. Gotowe ciasto możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  7. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i z lodówki (ma sernikową konsystencję).


Millet smooth cake with strawberries

ciasto jaglane z truskawkami

RECIPE

Preparation time: 20 min. + 30 min.
Serves: 22 cm cake pan

INGREDIENTS

bottom:
2/3 cup almonds
1 tbsp maple syrup
1 tbsp of coconut oil
1 tbsp of plantbased milk
pinch of salt

cake:
3 cups of vanilla plantbased milk
2/3 cup millet
3 tsp vanilla extract
4 tbsp maple syrup (or sugar cane)
1 tbsp of coconut oil
pinch of salt

+ strawberries or other fruits (raspberries, blueberries)
++ powdered sugar (grind some cane sugar in coffee grinder)

PREPARATION

bottom:

  1. Place all the ingredients in a blender and combine until a semi-fine meal is achieved.
  2. Pour it into cake pan and press using your hands to form a uniform crust.

cake:

  1. Stir millet with boiling water, than rinse under cold water, repeat 2 times.
  2. Boil in 2 cups of fresh water with a pinch of salt.
  3. When grits are tender (should absorb all the water), combine together with the other ingredients in a saucepan and cook until everything is completely soft.
  4. After all, blend it until smooth and spread onto bottom of the cake.
  5. Decorate with fruit, firmly pressing them into the dough.
  6. Put your cake in the oven preheated to 175 degrees, for 40 minutes .
  7. Sprinkle with powdered sugar just before serving.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.