Ciasto orzechowe z musem kawowym

Kiedy postanawiasz zerwać z cukrem i glutenem, ale twoje ciało klęczy przed tobą i błaga o słodkości, masz dwa wyjścia… odczekać 15 minut i napić się szklankę wody lub zrobić bezglutenowe ciasto, słodzone ksylitolem i proszkiem z daktyli :D

Ciasto orzechowe – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: 12

SKŁADNIKI

ciasto:
200 g bezglutenowej mąki owsianej
150 g orzechów włoskich
100 g sproszkowanych daktyli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego
6 łyżek ciepłej wody
1/3 szklanki oleju kokosowego
1/3 szklanki mleka roślinnego
100 ml czarnej kawy*
szczypta soli

mus:
z tego przepisu (tylko nie dodawaj ekstraktu waniliowego)
+ 60 ml czarnej kawy

TIP: Ksylitol możesz zastąpić 1:1,5 proszkiem z daktyli i na odwrót. Proszek z daktyli jest po prostu mniej słodki,

*7g kawy na 100 ml wody, ale możesz dać większe stężenie lub mniejsze w zależności od preferencji.

PRZYGOTOWANIE

ciasto:

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  2. Siemię lniane wymieszaj z ciepłą wodą i zostaw na kilka minut.
  3. Orzechy zblenduj na mąkę.
  4. Roztop olej kokosowy.
  5. Teraz wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj dokładnie.
  6. Umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika na ok. 30-40 minut.

mus:

  1. Zrób mus z tego przepisu (tylko nie dodawaj ekstraktu waniliowego), dodaj do niego ostudzonej kawy i dokładnie wymieszaj.
  2. Wstaw do lodówki żeby stężał.
  3. Udekoruj ciasto przed podaniem odrobiną musu i orzechem pekan.


Walnut cake with coffee mousse

Ciasto orzechowe – eatmeplease.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Kasia

    co to znaczy 100 ml czarnej kawy – mam na myśli jakie powinno być stężenie :)

  • Bozena

    Nie moge uzywac ksylitolu a zadnego innego „cukru” w proszku nie mam… jesli chcialabym dodac miod, to musialabym jakos zmienic proporcje?

    Czy zamiast oleju kokosowego moge dodac oliwe lub inny olej?

    Dzieki!

    • eat me please

      W przypadku musu nie powinno to mieć zbyt dużego wpływu na konsystencję, ale w przypadku ciasta pewnie będzie potrzeba nieco więcej mąki owsianej, na wyczucie (nie jestem w stanie powiedzieć ile).
      A jeśli chodzi o olej kokosowy w cieście, to może być zastąpiony innym ;)