Ciasto z rabarbarem i cynamonem

Nastał taki czas, że prawie na każdym rogu ulicy znajdziesz stragan z warzywami i owocami. Ja dzięki temu codziennie jem truskawki i coraz więcej piekę. Dlatego będę was nękać zdjęciami jedzenia i dzielić się sprawdzonymi przepisami ;) Było bezglutenowe ciasto truskawkowe to teraz czas na bezcukrowe rabarbarowe, które zrobiłam w zeszłym tygodniu. Smacznego.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 45 min.
Ilość porcji: 12

SKŁADNIKI

suche:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki zmielonych migdałów
1/2 szklanki ksylitolu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu

mokre:
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wody
skórka otarta z 1 cytryny
200-300 g rabarbaru

+ 1 łodyga rabarbaru do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  2. W jednej misce wymieszaj składniki suche.
  3. Rabarbar umyj i pokrój w plasterki (zostaw sobie łodygę do dekoracji jeśli chcesz), następnie umieść na patelni i chwilę podduś.
  4. Do miski z suchymi składnikami dodaj olej i skórkę cytrynową, wymieszaj.
  5. Następnie dodaj podduszony rabarbar i wymieszaj delikatnie łyżką.
  6. Gotowe ciasto umieść w blaszce do chleba wyłożonej papierem do pieczenia. Wierz udekoruj podłużnymi kawałkami rabarbaru.
  7. Piecz ok. 45 minut.


Rhubarb & cinnamon cake

RECIPE

Preparation time: 15 min. + 45 min.
Serves: 12

INGREDIENTS

dry:
1,5 cup flour
3/4 cup of ground almonds
1/2 cup xylitol
1 tsp of baking soda
1/2 tsp baking powder
1/4 tsp of salt
1-2 tsp cinnamon

wet:
1/2 cup of rapeseed oil
2 tbsp ground flaxseeds + 4 tbsp water
zest of 1 lemon
200-300 g rhubarb

+ 1 stalk of rhubarb for decoration (optional)

PREPARATION

  1. Set the oven for 180 degrees.
  2. Mix dry ingredients in one bowl.
  3. Wash rhubarb and cut into slices (leave 1 stalk to the decoration if you want), then put in a pan cook for a while.
  4. Add oil and lemon zest to dry ingredients bowl, and combine.
  5. Then add the rhubarb and mix gently with a spoon.
  6. Place butter in a cake tin lined with baking paper. Decorate with rhubarb.
  7. Bake for about 45 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.