Ciasto z rabarbarem i cynamonem
Nastał taki czas, że prawie na każdym rogu ulicy znajdziesz stragan z warzywami i owocami. Ja dzięki temu codziennie jem truskawki i coraz więcej piekę. Dlatego będę was nękać zdjęciami jedzenia i dzielić się sprawdzonymi przepisami ;) Było bezglutenowe ciasto truskawkowe to teraz czas na bezcukrowe rabarbarowe, które zrobiłam w zeszłym tygodniu. Smacznego.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
suche:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki zmielonych migdałów
1/2 szklanki ksylitolu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
mokre:
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wody
skórka otarta z 1 cytryny
200-300 g rabarbaru
+ 1 łodyga rabarbaru do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
- W jednej misce wymieszaj składniki suche.
- Rabarbar umyj i pokrój w plasterki (zostaw sobie łodygę do dekoracji jeśli chcesz), następnie umieść na patelni i chwilę podduś.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj olej i skórkę cytrynową, wymieszaj.
- Następnie dodaj podduszony rabarbar i wymieszaj delikatnie łyżką.
- Gotowe ciasto umieść w blaszce do chleba wyłożonej papierem do pieczenia. Wierz udekoruj podłużnymi kawałkami rabarbaru.
- Piecz ok. 45 minut.
Rhubarb & cinnamon cake
RECIPE
INGREDIENTS
dry:
1,5 cup flour
3/4 cup of ground almonds
1/2 cup xylitol
1 tsp of baking soda
1/2 tsp baking powder
1/4 tsp of salt
1-2 tsp cinnamon
wet:
1/2 cup of rapeseed oil
2 tbsp ground flaxseeds + 4 tbsp water
zest of 1 lemon
200-300 g rhubarb
+ 1 stalk of rhubarb for decoration (optional)
PREPARATION
- Set the oven for 180 degrees.
- Mix dry ingredients in one bowl.
- Wash rhubarb and cut into slices (leave 1 stalk to the decoration if you want), then put in a pan cook for a while.
- Add oil and lemon zest to dry ingredients bowl, and combine.
- Then add the rhubarb and mix gently with a spoon.
- Place butter in a cake tin lined with baking paper. Decorate with rhubarb.
- Bake for about 45 minutes.
Super! Z chęcią wypróbuję! <3
roslinnygaj.blogspot.com
daj znać jak wyszło ;)