Ciasto z rabarbarem i cynamonem

Nastał taki czas, że prawie na każdym rogu ulicy znajdziesz stragan z warzywami i owocami. Ja dzięki temu codziennie jem truskawki i coraz więcej piekę. Dlatego będę was nękać zdjęciami jedzenia i dzielić się sprawdzonymi przepisami ;) Było bezglutenowe ciasto truskawkowe to teraz czas na bezcukrowe rabarbarowe, które zrobiłam w zeszłym tygodniu. Smacznego.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 45 min.
Ilość porcji: 12

SKŁADNIKI

suche:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki zmielonych migdałów
1/2 szklanki ksylitolu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu

mokre:
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wody
skórka otarta z 1 cytryny
200-300 g rabarbaru

+ 1 łodyga rabarbaru do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  2. W jednej misce wymieszaj składniki suche.
  3. Rabarbar umyj i pokrój w plasterki (zostaw sobie łodygę do dekoracji jeśli chcesz), następnie umieść na patelni i chwilę podduś.
  4. Do miski z suchymi składnikami dodaj olej i skórkę cytrynową, wymieszaj.
  5. Następnie dodaj podduszony rabarbar i wymieszaj delikatnie łyżką.
  6. Gotowe ciasto umieść w blaszce do chleba wyłożonej papierem do pieczenia. Wierz udekoruj podłużnymi kawałkami rabarbaru.
  7. Piecz ok. 45 minut.


Rhubarb & cinnamon cake

RECIPE

Preparation time: 15 min. + 45 min.
Serves: 12

INGREDIENTS

dry:
1,5 cup flour
3/4 cup of ground almonds
1/2 cup xylitol
1 tsp of baking soda
1/2 tsp baking powder
1/4 tsp of salt
1-2 tsp cinnamon

wet:
1/2 cup of rapeseed oil
2 tbsp ground flaxseeds + 4 tbsp water
zest of 1 lemon
200-300 g rhubarb

+ 1 stalk of rhubarb for decoration (optional)

PREPARATION

  1. Set the oven for 180 degrees.
  2. Mix dry ingredients in one bowl.
  3. Wash rhubarb and cut into slices (leave 1 stalk to the decoration if you want), then put in a pan cook for a while.
  4. Add oil and lemon zest to dry ingredients bowl, and combine.
  5. Then add the rhubarb and mix gently with a spoon.
  6. Place butter in a cake tin lined with baking paper. Decorate with rhubarb.
  7. Bake for about 45 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *