Coco-nuts DIY granola

Płatki śniadaniowe, granole i owsianki to najprostszy sposób na pełnowartościowe, pożywne śniadanie. Wartość odżywcza każdego rodzaju płatków jest inna. Płatki owsiane, żytnie, pełnoziarniste, orkiszowe, jęczmienne, jaglane, sojowe, gryczane, ekspandowana quinoa, amarantus, kasza jaglana czy dmuchane proso. Moja wersja ulubionego śniadania to kokosowo orzechowa, lekko słodka granola, idealnie pasująca do świeżych owoców. Wybierz płatki które najbardziej odpowiadają twoim potrzebom i zrób sobie własną.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Płatki owsiane – bogate w żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, wapń, witaminy B1, B6, E, kwas foliowy, a także pierwiastki śladowe tj. selen, miedź i mangan. Korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, regulują trawienie, zapewniają poczucie sytości na długo, pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu, pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, stabilizują poziom cukru we krwi (dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego) i mogą zapobiegać cukrzycy. W sprzedaży funkcjonują 3 rodzaje: zwykłe, górskie i błyskawiczne, przy czy pierwsze z nich są w najmniejszym stopniu przetworzone.

Płatki żytnie – lepiej sycą niż płatki pszenne, regulują przemianę materii. Zawierają mnóstwo składników mineralnych (tj.  żelazo, magnez, potas, wapń, sód, mangan, kobalt, miedź, cynk, chrom, fosfor, jod, fluor, bor) oraz witaminy z grupy B, witaminę E, kwas pantotenowy oraz foliowy.

Płatki orkiszowe –  cenione za wartości odżywcze i orzechowy smak. Zawierają więcej białka, tłuszczu i błonnika niż większość odmian pszenicy. Są bogate w witaminy z grupy B, PP oraz składniki mineralne (tj. żelazo, potas, wapń, cynk), aminokwasy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (potrzebne dla serca i układu krążenia).

Płatki jęczmienne – pomocne przy niestrawności, podnoszą odporność, regulują poziom glukozy, zapobiegają nowotworom (zawartość przeciwutleniaczy), mogą zmniejszać ryzyko zawału serca oraz obniżać poziom cholesterolu. Zawierają sporo witamin z grupy B, żelazo, magnez, wapń, cynk, potas, fosfor, miedź, chrom.

Płatki jaglane (lub kasza jaglana ekspandowana) – źródło witamin z grupy B (prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego), witaminy E, kwasu krzemowego (wygładzenie cery, wzmocnienie włosów oraz paznokci) i minerałów tj. wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk oraz mangan.

Płatki gryczane – różnią się od innych płatków składem aminokwasowym, dobrze wpływają na pracę mózgu. Zawierają mnóstwo składników mineralnych (tj. magnez, żelazo, wapń, siarkę, kobalt, nikiel, miedź, cynk, bor, jod) oraz witamin (E, B1 i B2).

Amarantus ekspandowany – zawiera dużo białka (najwięcej ze zbóż bezglutenowych), w tym wszystkie aminokwasy egzogenne (czyli takie których organizm nie może syntetyzować samodzielnie, więc muszą być dostarczane w pożywieniu), błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne (tj. magnez, wapń, potas, fosfor czy żelazo) i witaminy z grupy B i E. Amarantus działa przeciwmiażdżycowo, jest lekkostrawny i dostarcza organizmowi energii.

Quinoa ekspandowana (lub płatki) – należy do grupy superfoods. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, jest bogatym źródłem witamin (A,E), minerałów (fosforu, wapnia, potasu, cynku oraz magnezu), aminokwasów i tłuszczów nienasyconych. Przyspiesza metabolizm (zawartość błonnika), może zapobiegać nowotworom żołądka i jelita grubego (zawartość przeciwutleniaczy).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min. + 1 h
Ilość porcji: ok. 1 kg

SKŁADNIKI

suche:
1 szklanka płatków żytnich
1 szklanka płatków jęczmiennych
2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
2 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej (lub amarantusa)
1 szklanka orzechów laskowych
1 szklanka migdałów
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka orzechów nerkowca
1/2 szklanki nasion łuskanego słonecznika
4 łyżeczki mielonego cynamonu
4 łyżki nasion chia
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli

mokre:
10-12 łyżek syropu klonowego (lub innego słodkiego syropu: z agawy, ryżowego, melasy etc.)
6-8 łyżek oleju kokosowego
6 lasek wanilii lub 3 łyżeczki ekstraktu

Podawaj ze świeżymi owocami sezonowymi np. borówkami oraz roślinnym mlekiem

TIP: Możesz użyć dowolne ilości, dowolnie wybranego rodzaju płatków, to samo zrobić z orzechami, dodać suszone owoce, pestki, nasiona, wystarczy że zastosujesz podobne proporcje, a granola będzie mega dobra.

PRZYGOTOWANIE

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki.
  3. W mniejszej zmieszaj mokre. Jeśli używasz lasek wanilii to przekrój je na pół, wyskrob nasiona i dodaj do składników mokrych. Jeśli ekstraktu to po prostu go wlej :P
  4. Do suchych składników powoli dolej mokre, dokładnie mieszając – tak aby wszystkie płatki i orzechy pokryte zostały słodkim syropem.
  5. Dużą płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp granolę.
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 1 h, co jakiś czas wyjmij i dokładnie przemieszaj. Czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy, wszystko zależy od tego jakim piekarnikiem dysponujesz, dlatego najlepiej co 10-15 minut sprawdzaj. Gotowa granola powinna być lekko przypieczona, płatki złoto-brązowe, a orzechy mocno chrupiące.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.