Curry z buraków i soczewicy

Dziś 7 urodziny bloga. Na moim wyimaginowanym torcie zdmuchuję świeczki i wypowiadam w myślach życzenia. A Was drogie osoby pozostawiam z nowym przepisem.

Kiedy dostajesz w spadku dużą ilość buraków, wyciskasz z nich sok, robisz surówkę i gotujesz – inspirowane kuchnią Sri Lanki – curry. W tym przepisie burak, jako warzywo o dość specyficznym smaku, dzięki aromatycznym przyprawom i mleku kokosowemu zyskuje całkiem inny smak.

Curry z buraków i soczewicy – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

1 jedna łyżka oleju
3 buraki
1/2 szklanki surowej soczewicy
1 cebula
1 łyżka startego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendra
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki ziaren musztardowca
1/2 łyżeczki chilli
1 puszka mleka kokosowego*
sól i pieprz

+kolendra
++ryż
+++wegańska śmietana – opcjonalnie

*duża puszka 400 ml

PRZYGOTOWANIE

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę.
  2. Jak się zeszkli dodaj starty na tarce imbir i czosnek.
  3. Po chwili dodaj wszystkie przyprawy – poza solą i pieprzem.
  4. Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę buraki, wymieszaj i podduś chwilę pod przykryciem.
  5. Dodaj wody, duś do momentu aż buraki będą al dente. Dodaj soczewicy, podgotuj kilka minut.
  6. Dolej mleko kokosowe, przykryj ponownie, przypraw solą i pieprzem. Poczekaj, aż wszystko przejdzie smakiem przypraw.
  7. Podawaj z ryżem, posypane kolendrą, opcjonalnie z kwaśną wegańską śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.