Curry z buraków i soczewicy
Dziś 7 urodziny bloga. Na moim wyimaginowanym torcie zdmuchuję świeczki i wypowiadam w myślach życzenia. A Was drogie osoby pozostawiam z nowym przepisem.
Kiedy dostajesz w spadku dużą ilość buraków, wyciskasz z nich sok, robisz surówkę i gotujesz – inspirowane kuchnią Sri Lanki – curry. W tym przepisie burak, jako warzywo o dość specyficznym smaku, dzięki aromatycznym przyprawom i mleku kokosowemu zyskuje całkiem inny smak.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 jedna łyżka oleju
3 buraki
1/2 szklanki surowej soczewicy
1 cebula
1 łyżka startego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendra
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki ziaren musztardowca
1/2 łyżeczki chilli
1 puszka mleka kokosowego*
sól i pieprz
+kolendra
++ryż
+++wegańska śmietana – opcjonalnie
*duża puszka 400 ml
PRZYGOTOWANIE
- Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę.
- Jak się zeszkli dodaj starty na tarce imbir i czosnek.
- Po chwili dodaj wszystkie przyprawy – poza solą i pieprzem.
- Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę buraki, wymieszaj i podduś chwilę pod przykryciem.
- Dodaj wody, duś do momentu aż buraki będą al dente. Dodaj soczewicy, podgotuj kilka minut.
- Dolej mleko kokosowe, przykryj ponownie, przypraw solą i pieprzem. Poczekaj, aż wszystko przejdzie smakiem przypraw.
- Podawaj z ryżem, posypane kolendrą, opcjonalnie z kwaśną wegańską śmietaną.
Soczewica surowa czy gotowana?
surowa
Wyjdzie z botwinka> Dodac razem z soczewicą czy jak w przepisie al dante a potem 20 minut z soczewicą?
Myślę że wyjdzie, będzie inaczej smakowało, botwinkę dodałabym tak by miała czas zmięknąć.