Czarna soczewica „sin carne”
Dziś w roli głównej czarna soczewica (beluga), która w przeciwieństwie do czerwonej i żółtej nie traci kształtu podczas gotowania. Jest źródłem węglowodanów złożonych, które stanowią źródło powoli uwalniającej się energii, dlatego potrawy z jej udziałem sycą na dłużej. Beluga jest również bogata w białko i uboga w tłuszcz, a także witaminy B6, A, K, C, kwas foliowy, tiaminę, niacynę, ryboflawinę oraz kwas pantotenowy. Posiada niski indeks glikemiczny (IG 30).
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1,5 szklanki czarnej soczewicy
1 łyżka oliwy
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
1 zielona papryka
2 łyżki kuminu
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka chilli
700 ml pasaty pomidorowej
1 puszka pomidorów krojonych
szczypta soli
opcjonalne dodatki:
+ świeża kolendra
++ limonka
+++ quinoa
++++ awokado
PRZYGOTOWANIE
- Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente.
- W tym samym czasie ugotuj quinoę (komosę ryżową) aż będzie miękka.
- Na rozgrzanej patelni i łyżce oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę.
- Jak zrobi się szklista dodaj czosnek przeciśnięty przez prasę oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę, podsmaż 3 minuty.
- Następnie dodaj wszystkie przyprawy, podsmaż minutę.
- Dodaj pasatę i pokrojone pomidory, wymieszaj.
- W momencie gdy potrawa zacznie się gotować dodaj soczewicę, odrobinę soli, zmniejsz moc kuchenki i duś kolejne 20 minut.
- Podawaj z komosą ryżową, ryżem lub ulubioną kaszą, awokado, świeżą kolendrą, kwaśnym jogurtem bez cukru i limonką.
BRAK KOMENTARZY