Czarna soczewica „sin carne”

Dziś w roli głównej czarna soczewica (beluga), która w przeciwieństwie do czerwonej i żółtej nie traci kształtu podczas gotowania. Jest źródłem węglowodanów złożonych, które stanowią źródło powoli uwalniającej się energii, dlatego potrawy z jej udziałem sycą na dłużej. Beluga jest również bogata w białko i uboga w tłuszcz. Posiada niski indeks glikemiczny (IG 30).

Czarna soczewica "sin carne"

 


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 45 min.
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

1,5 szklanki czarnej soczewicy
1 łyżka oliwy
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
1 zielona papryka
2 łyżki kuminu
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka chilli
700 ml pasaty pomidorowej
1 puszka pomidorów krojonych

+ świeża kolendra
++ limonka
+++ quinoa

PRZYGOTOWANIE

  1. Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente.
  2. W tym samym czasie ugotuj quinoę (komosę ryżową) aż będzie miękka.
  3. Na rozgrzanej patelni i łyżce oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę.
  4. Jak zrobi się szklista dodaj czosnek przeciśnięty przez prasę oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę, podsmaż 3 minuty.
  5. Następnie dodaj wszystkie przyprawy, podsmaż minutę.
  6. Dodaj pasatę i pokrojone pomidory, wymieszaj.
  7. W momencie gdy potrawa zacznie się gotować dodaj soczewicę, zmniejsz moc kuchenki i duś kolejne 20 minut.
  8. Podawaj z komosą ryżową, ze świeżą kolendrą, kwaśnym jogurtem bez cukru i limonką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.