Czekoladowe batony z masłem orzechowym

Czas aby ruszyć tyłek z powrotem na siłownie, to czas kiedy można jeść więcej dobrego i słodkiego bez stresu i wyrzutów sumienia. Tony czekolady i masła orzechowego, ziarna, pestki, orzechy, suszone owoce, naturalne słodkie syropy, płatki owsiane…wszystko to trafia do blendera i zamienia się w masę z której powstają energetyczne batony. Tym razem wersja z masłem orzechowym i czekoladą, słodka, chrupiąca, jak zwykle jedyne czego potrzebujesz to blender, składniki (wymienione poniżej) i 15 minut wolnego czasu :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 2 h
Ilość porcji: 10

SKŁADNIKI

spód:
1/2 szklanki zmielonych migdałów
2 łyżki syropu klonowego
2-3 łyżki białka w proszku (może być sojowe lub inne roślinne)
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego (w formie płynnej)
odrobina soli

środek:
2/3 szklanki masła orzechowego bez soli i cukru (ze sklepu lub domowe)
4-5 łyżek syropu klonowego
2 łyżka oleju kokosowego (w formie płynnej)
odrobina soli

wierzch:
6 łyżek oleju kokosowego (w formie płynnej)
6 łyżek kakao
3 łyżki syropu klonowego

dekoracja:
kakao

TIP: olej kokosowy staje się płynny w temperaturze powyżej 25 stopni.

PRZYGOTOWANIE

spód:

  1. Przygotuj sobie blachę do ciasta (moja miała 12 x 25 cm, ale może być większa), wyłóż ją papierem do pieczenia. W pojemniku blendera zmieszaj wszystkie składniki, a następnie przy pomocy łyżki dokładnie wyłóż blaszkę i wstaw do lodówki. W tym czasie zrób kolejną warstwę.

środek:

  1. W pojemniku blendera zmieszaj wszystkie składniki. Wyjmij blachę z lodówki i rozprowadź dokładnie kolejną warstwę. Wstaw do lodówki i w tym czasie zrób kolejną.

wierzch:

  1. Tak jak w przypadku pozostałych 2 warstw, zmieszaj wszystkie składniki i rozprowadź gotową masę na wierzchu. Wstaw do lodówki na minimum 2 h.
  2. Przed podaniem pokrój blok na mniejsze kawałki i posyp z wierzchu gorzkim kakao.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.