Czekoladowe ciastka z tahini
Noc przed stworzeniem świata bogowie upajali się winem z ziaren sezamu… jeśli było chodź w połowie tak dobre jak czekoladowa pasta tahini, to jestem to w stanie zrozumieć… po spożyciu kilku łyżek prosto ze słoika zdecydowanie mam ochotę tworzyć ;)
Sezamki, chałwa, tahini, sushi, hummus, pierożki dim sum, pieczywo do burgerów… sezam to jedna z pierwszych roślin hodowanych ze względu na smak – przyprawa – i wysoką zawartość tłuszczu – olej. O jego wartościach odżywczych pisałam już przy okazji postu o gomashio (czyli sezamowej soli).
Czekoladowe tahini było bohaterem moich wakacyjnych cheat śniadań i inspiracją do upieczenia tych dzisiejszych ciastek.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki tahini
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki mleka ryżowego
1/3 szklanki nierafinowanego ciemnego cukru (lub syropu klonowego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
TIP: Cukier możesz zastąpić syropem klonowym lub każdą inną substancją słodzącą (np. ksylitol). Jeśli nie masz młynka do kawy możesz olać mielenie cukru.
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na 175 stopni.
- Migdały zmiel w blenderze i umieść w dużej misce.
- Cukier zmiel na puder (np. młynkiem do kawy).
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Z gotowego ciasta uformuj kulki mniej więcej tej samej średnicy. Umieść je w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka spłaszczaj widelcem zwilżonym wodą.
- Piecz 15 minut. Po upieczeniu wyjmij blachę, zdejmij papier do pieczenia i umieść na płaskiej powierzchni do ostygnięcia, zanim umieścisz je w pojemniku na ciastka (są bardzo kruche tuż po wyjeciu z piekarnika, dopiero po chwili twardnieją i łatwo odchodzą od papieru).
TIP: Ciastka po 15 minutach w piekarniku po wystygnięciu będą dość wilgotne, ale jak wolisz bardziej chrupiące to przetrzymaj je nieco dłużej (ok. 20min).
Chocolate tahini cookies
RECIPE
INGREDIENTS
1 cup almonds
1/2 cup tahini
1/2 cup cocoa
1/2 cup rice milk
1/3 cup raw brown sugar (or maple syrup)
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
2 tsp vanilla extract
pinch of salt
TIP: You can replace sugar with maple syrup or any other sweetener (eg. Xylitol). If you do not have a coffee grinder use mortar.
PREPARATION
- Set oven to 175 degrees.
- Grind the almonds in a blender and place in a large bowl.
- Grind sugar into powder (using coffee grinder).
- Add remaining ingredients and combine.
- Shape the dough into balls (same size). Place them on a baking tray lined with baking paper.
- Flatten with a fork.
- Bake for 15 minutes.
- Remove after baking and place it on a flat surface to cool before you put them in a cookie container.
TIP: After 15 minutes in the oven cookies will be quite chewy, but if you prefer a more crispy leave them a bit longer (approx. 20 min.).
Ten przepis jest po prostu GIT! Super prosty a ciacha smakuja znakomicie
Troche go zmodyfikowalam bo nie mialam wystarczajacej ilosci maki migdalowej i dodalam make kokosowa a zamiast mleka roslinnego wode
Dziekuje za inspiracje EatMePlease!!!
Super, dziękuję za uznanie! Modyfikacje zawsze spoko :)