Czekoladowe ciastka z tahini

Noc przed stworzeniem świata bogowie upajali się winem z ziaren sezamu… jeśli było chodź w połowie tak dobre jak czekoladowa pasta tahini, to jestem to w stanie zrozumieć… po spożyciu kilku łyżek prosto ze słoika zdecydowanie mam ochotę tworzyć ;)

Sezamki, chałwa, tahini, sushi, hummus, pierożki dim sum, pieczywo do burgerów… sezam to jedna z pierwszych roślin hodowanych ze względu na smak – przyprawa – i wysoką zawartość tłuszczu – olej. O jego wartościach odżywczych pisałam już przy okazji postu o gomashio (czyli sezamowej soli).

Czekoladowe tahini było bohaterem moich wakacyjnych cheat śniadań i inspiracją do upieczenia tych dzisiejszych ciastek.

ciastka czekoladowe tahini


PRZEPIS

Czas przygotowania: 40 min.
Ilość porcji: 30-35 ciastek

SKŁADNIKI

1 szklanka migdałów
1/2 szklanki tahini
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki mleka ryżowego
1/3 szklanki nierafinowanego ciemnego cukru (lub syropu klonowego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli

TIP: Cukier możesz zastąpić syropem klonowym lub każdą inną substancją słodzącą (np. ksylitol). Jeśli nie masz młynka do kawy możesz olać mielenie cukru.

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na 175 stopni.
  2. Migdały zmiel w blenderze i umieść w dużej misce.
  3. Cukier zmiel na puder (np. młynkiem do kawy).
  4. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  5. Z gotowego ciasta uformuj kulki mniej więcej tej samej średnicy. Umieść je w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciastka spłaszczaj widelcem zwilżonym wodą.
  7. Piecz 15 minut. Po upieczeniu wyjmij blachę, zdejmij papier do pieczenia i umieść na płaskiej powierzchni do ostygnięcia, zanim umieścisz je w pojemniku na ciastka (są bardzo kruche tuż po wyjeciu z piekarnika, dopiero po chwili twardnieją i łatwo odchodzą od papieru).

TIP: Ciastka po 15 minutach w piekarniku po wystygnięciu będą dość wilgotne, ale jak wolisz bardziej chrupiące to przetrzymaj je nieco dłużej (ok. 20min).


Chocolate tahini cookies

RECIPE

Preparation time: 40 min.
Serves: 30-35 cookies

INGREDIENTS

1 cup almonds
1/2 cup tahini
1/2 cup cocoa
1/2 cup rice milk
1/3 cup raw brown sugar (or maple syrup)
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
2 tsp vanilla extract
pinch of salt

TIP: You can replace sugar with maple syrup or any other sweetener (eg. Xylitol). If you do not have a coffee grinder use mortar.

PREPARATION

  1. Set oven to 175 degrees.
  2. Grind the almonds in a blender and place in a large bowl.
  3. Grind sugar into powder (using coffee grinder).
  4. Add remaining ingredients and combine.
  5. Shape the dough into balls (same size). Place them on a baking tray lined with baking paper.
  6. Flatten with a fork.
  7. Bake for 15 minutes.
  8. Remove after baking and place it on a flat surface to cool before you put them in a cookie container.

TIP: After 15 minutes in the oven cookies will be quite chewy, but if you prefer a more crispy leave them a bit longer (approx. 20 min.).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Ewel

    Ten przepis jest po prostu GIT! Super prosty a ciacha smakuja znakomicie
    Troche go zmodyfikowalam bo nie mialam wystarczajacej ilosci maki migdalowej i dodalam make kokosowa a zamiast mleka roslinnego wode
    Dziekuje za inspiracje EatMePlease!!!