Czekoladowe ciasto z tofu & malinami

Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawy niż wegański „sernik”. Czekoladowe tofu nadzienie z odrobiną cherry bourbon (%), na migdałowym spodzie z naturalnie kwaśno-słodką malinową polewą. Nie zawiera glutenu, rafinowanego cukru, tłuszczy trans i jest deserem wooow. To mój ulubiony typ słodkości, bo poza tym że cruelty-free to też guilty-free.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min. + 45 min.
Ilość porcji: tortownica 20 cm

SKŁADNIKI

spód:
1/3 szklanki migdałów
1/3 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego
1/4 szklanki daktyli (namoczonych w 1/4 szklanki ciepłej wody)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

nadzienie:
3 kotki tofu (ok. 600 g)
8 łyżek syropu klonowego
5 łyżek kakao
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cherry bourbon

polewa:
mrożone wiśnie lub maliny
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka agaru

PRZYGOTOWANIE

spód:

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Składniki na spód umieść w pojemniku blendera (łącznie z wodą od moczenia daktyli) i dokładnie wymieszaj.
  3. Blachę o średnicy 20-24 cm wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na dnie gotową masę. Przy pomocy łyżki wyrównaj powierzchnię, wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

nadzienie:

  1. Olej kokosowy roztop, dodaj do niego kakao i syrop klonowy, dokładnie wymieszaj.
  2. W dużej misce zmiksuj tofu z sokiem z cytryny oraz brandy. Dodaj roztopiony olej z kakao i syropem, dokładnie wymieszaj.
  3. Spód wyjmij z piekarnika, rozprowadź na nim nadzienie i umieść z powrotem w piekarniku na kolejne 35-45 minut.

polewa:

  1. Rozmrożone owoce zblenduj, umieść w garnku wraz z agarem i wodą, doprowadź do wrzenia, gotuj ok. 2 minut.
  2. Poczekaj aż lekko ostygnie i polej nią gotowe, ostudzone ciasto.
  3. Przechowuj w lodówce (na zimno dobrze smakuje).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.