Czekoladowe ciasto z tofu & malinami
Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawy niż wegański „sernik”. Czekoladowe tofu nadzienie z odrobiną cherry bourbon (%), na migdałowym spodzie z naturalnie kwaśno-słodką malinową polewą. Nie zawiera glutenu, rafinowanego cukru, tłuszczy trans i jest deserem wooow. To mój ulubiony typ słodkości, bo poza tym że cruelty-free to też guilty-free.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
spód:
1/3 szklanki migdałów
1/3 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego
1/4 szklanki daktyli (namoczonych w 1/4 szklanki ciepłej wody)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
nadzienie:
3 kotki tofu (ok. 600 g)
8 łyżek syropu klonowego
5 łyżek kakao
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cherry bourbon
polewa:
mrożone wiśnie lub maliny
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka agaru
PRZYGOTOWANIE
spód:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Składniki na spód umieść w pojemniku blendera (łącznie z wodą od moczenia daktyli) i dokładnie wymieszaj.
- Blachę o średnicy 20-24 cm wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na dnie gotową masę. Przy pomocy łyżki wyrównaj powierzchnię, wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
nadzienie:
- Olej kokosowy roztop, dodaj do niego kakao i syrop klonowy, dokładnie wymieszaj.
- W dużej misce zmiksuj tofu z sokiem z cytryny oraz brandy. Dodaj roztopiony olej z kakao i syropem, dokładnie wymieszaj.
- Spód wyjmij z piekarnika, rozprowadź na nim nadzienie i umieść z powrotem w piekarniku na kolejne 35-45 minut.
polewa:
- Rozmrożone owoce zblenduj, umieść w garnku wraz z agarem i wodą, doprowadź do wrzenia, gotuj ok. 2 minut.
- Poczekaj aż lekko ostygnie i polej nią gotowe, ostudzone ciasto.
- Przechowuj w lodówce (na zimno dobrze smakuje).
Brzmi pysznie, w weekend spróbuję. Brak tofu na liście składników :)
:)
Ile potrzeba tego tofu?
3 kostki – ok. 600 g
Bardzo estetyczny blog, poszukam tu inspiracji :)
thx :)
A ILE POTRZEBA WIŚNI LUB MALIN NA POLEWĘ NA TE 1/2 SZKL.WODY?
Ilość owoców zależy od tego jak bardzo owocowa w smaku ma być polewa, ja użyłam ok. 250 g malin.