Czekoladowe ciasto ze śliwkami / owocami
Codziennie kilkadziesiąt kilometrów słuchania muzyki z ulubionego serwisu online, kilka środkowych palców wymierzonych w pieszych i kierowców, peace & love dla każdego kto nie próbował mnie zabić w te dni, a do innych i tak karma wróci :P
Tego dnia na termometrze w biurze pewnej firmy było + 55, potem niewiele mniej u mnie w kuchni jak zabrałam się za pieczenie…
Ciasto miało za zadanie umilić ludziom obcowanie z zinami, przy okazji pewnego eventu na Przycho. Wytrzymało bez lodówki panujące wówczas temperatury i zniknęło dość szybko. Było słodko tej nocy :)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka kakao
3 szklanki mleka sojowego
1,5 szklanki cukru trzcinowego
1,5 łyżki octu jabłkowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki mielonej kawy
1/4 szklanki wody
2,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 gorzka czekolada (ok. 70 % kakao)
TIP: Śliwki możesz zastąpić malinami, jagodami, wiśniami etc.
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Śliwki umyj, przekrój na połówki wyjmując tym samym pestki.
- Do dużej miski wlej mleko sojowe i wymieszaj z octem. Odstaw na 10-15 minut.
- Następnie dodaj olej, ekstrakt z wanilii i cukier, wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj mąki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao i sól.
- W tym samym czasie zaparz 2 łyżeczki świeżo mielonej kawy w 1/4 szklanki wody.
- Do miski z mlekiem sojowym dodaj wymieszane składniki suche oraz esencję kawy (użyj papierowego filtra do odsączenia fusów). Całość zmiksuj dokładnie.
- Na koniec dodaj pokrojoną na małe kawałeczki gorzką czekoladę, wymieszaj łyżką i przetransportuj ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Owoce układaj na wierzchu ciasta, najlepiej pokryj nimi całą powierzchnię (WAŻNE pamiętaj aby ciasto nie było zbyt wysokie bo nie wyrośnie, owoce są dość ciężkie i dodatkowo będą utrudniać cały proces).
- Piecz ok. 45 minut do 1 h (w zależności od ilości owoców i ich soczystości – sprawdzaj patyczkiem czy jest względnie suche w środku).
- Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem, będzie ładniej wyglądało :)
Czekoladę kocham, ale śliwek nie cierpię :)
Zastąp je malinami lub jagodami będzie mega dobre :)
A proszę podpowiedzieć w jakiej temperaturze piec i jak długo?:)
Czy ciasto jest wilgotne w środku?:)
180 stopni. ok. 1 h w zależności od rodzaju i ilości owoców, najlepiej sprawdzać patyczkiem czy jest względnie suche w środku, ale tak naprawdę z założenia powinno być dość „soczyste” (owoce wydzielają dużo wody w trakcie pieczenia i nasączają ciasto ;).
Które ciasto uważasz za najlepsze które upiekłaś? Szukam ciasta na urodziny niekoniecznie tort, jednak nie mogę się zdecydować. :D
Jeśli chodzi o tego typu okazję to może jednak prosty tort > http://www.eatme.webd.pl/tort-bananowy-przekladany-cytrynowym-kremem-z-nerkowcow/
lub ciasto jaglane z owocami (teraz łatwo kupisz maliny lub jagody) > http://www.eatme.webd.pl/ciasto-jaglane-z-truskawkami/
lub karmelowy tofurnik > http://www.eatme.webd.pl/karmelowy-tofurnik/
lub tarta ze słonymi preclami, czekoladą i słonym karmelem > http://www.eatme.webd.pl/tarta-gorzka-czekolada-maslo-orzechowe-precle-slony-karmel/
lub sernik z nerkowców z malinami > http://www.eatme.webd.pl/malinowy-sernik-na-zimno-zorzechow-nerkowca/
To moje TOP 5 :)
Ogromnie dziękuje teraz z tego coś wybiorę i może zmienie dodatki pod upodobania taty. :D ps. masz świetnego bloga, jednego z lepszych uważam, że naprawdę nie jest do końca doceniony.
THX i smacznego :)