Czekoladowe ciasto ze śliwkami / owocami

Codziennie kilkadziesiąt kilometrów słuchania muzyki z ulubionego serwisu online, kilka środkowych palców wymierzonych w pieszych i kierowców, peace & love dla każdego kto nie próbował mnie zabić w te dni, a do innych i tak karma wróci :P

Tego dnia na termometrze w biurze pewnej firmy było + 55, potem niewiele mniej u mnie w kuchni jak zabrałam się za pieczenie…

Ciasto miało za zadanie umilić ludziom obcowanie z zinami, przy okazji pewnego eventu na Przycho. Wytrzymało bez lodówki panujące wówczas temperatury i zniknęło dość szybko. Było słodko tej nocy :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min. + 1 h
Ilość porcji: tortownica 25 cm

SKŁADNIKI

1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka kakao
3 szklanki mleka sojowego
1,5 szklanki cukru trzcinowego
1,5 łyżki octu jabłkowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki mielonej kawy
1/4 szklanki wody
2,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 gorzka czekolada (ok. 70 % kakao)

TIP: Śliwki możesz zastąpić malinami, jagodami, wiśniami etc.

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  2. Śliwki umyj, przekrój na połówki wyjmując tym samym pestki.
  3. Do dużej miski wlej mleko sojowe i wymieszaj z octem. Odstaw na 10-15 minut.
  4. Następnie dodaj olej, ekstrakt z wanilii i cukier, wymieszaj.
  5. W drugiej misce wymieszaj mąki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao i sól.
  6. W tym samym czasie zaparz 2 łyżeczki świeżo mielonej kawy w 1/4 szklanki wody.
  7. Do miski z mlekiem sojowym dodaj wymieszane składniki suche oraz esencję kawy (użyj papierowego filtra do odsączenia fusów). Całość zmiksuj dokładnie.
  8. Na koniec dodaj pokrojoną na małe kawałeczki gorzką czekoladę, wymieszaj łyżką i przetransportuj ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  9. Owoce układaj na wierzchu ciasta, najlepiej pokryj nimi całą powierzchnię (WAŻNE pamiętaj aby ciasto nie było zbyt wysokie bo nie wyrośnie, owoce są dość ciężkie i dodatkowo będą utrudniać cały proces).
  10. Piecz ok. 45 minut do 1 h (w zależności od ilości owoców i ich soczystości – sprawdzaj patyczkiem czy jest względnie suche w środku).
  11. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem, będzie ładniej wyglądało :)

Pozostaw odpowiedź Daria Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.