Czekoladowe muffinki

Grudniowa środa, kolejny dzień bez słońca i kolejny, w tym szarym jak beton w modnych loftach, kraju… Dlatego życzę ci miłego dnia, a jeśli obawiasz się, że taki może nie być, to chociaż upiecz sobie te super proste muffiny, pełne lepkich grud endorfino-twórczej czekolady!

Krem do udekorowania muffinek powstał spontanicznie z gotowego półproduktu (takiego, kupiłam go gdzieś stacjonarnie, ale nie pamietam gdzie). Zrobienie kremu zajmuje 2 minuty, bo wystarczy umieścić go w wysokim pojemniku, dodać masło orzechowe i wymieszać przy pomocy miksera do momentu, aż będzie gęsty. Oczywiście możesz swoich muffinek nie dekorować lub użyć innego kremu np. z tego przepisu.

Czekoladowe muffinki – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 12 szt.

SKŁADNIKI

mokre:
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
6 łyżek oleju

suche:
1,5 szklanki mąki*
6 łyżek ksylitolu lub cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
szczypta soli

+ 1 czekolada (ja użyłam gorzkiej Wawel bez cukru, ale może być każda inna)

*użyłam jasnej orkiszowej, ale może być zwykła.

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  2. W misce połącz składniki mokre, wymieszaj, a następnie dodaj do nich suche, poza czekoladą. Mąkę przesiej przez sito.
  3. Dokładnie wszystko wymieszaj przy pomocy miksera (postaraj się by ta czynność trwała jak najkrócej). Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki, dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką.
  4. Formę na muffinki wyłóż papilotkami (to są te papierki do muffinek). Ciasto nałóż do papilotek wypełniając je do 2/3 wysokości i wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut.
  5. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

TIP: Przy ciastach z sodą ważne jest by wstawiać je do piekarnika od razu po zrobieniu. Soda w cieście aktywowana jest octem, dlatego najlepiej zacząć od nagrzania piekarnika, by potem ciasto nie czekało na wstawienie. Druga rzecz to mieszanie, ważne by trwało jak najkrócej (ja używam zwykłego miksera, zajmuje mi to kilkanaście sekund przy tak małym cieście). Jeśli masz inny rozmiar blaszki lub chcesz by ciasto wyszło wyższe lub dać więcej owoców, to możesz podwoić ilość składników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.