Czekoladowo owsiane batony proteinowe

Ten kto nie lubi proteinowych batonów, po zrobieniu własnych zmieni zdanie. Dla mnie zawsze poza walorami odżywczymi, będzie liczył się smak. Ze wszystkich gotowych produktów tego typu najbardziej smakują mi batony Trek i Nakd. To właśnie one były inspiracją do zrobienia wpisu, one i powrót na siłownię :P

Jak wiadomo białko roślinne w proszku smakuje trochę jak tynk, trochę jak składnik magicznych napojów z bajek i trzeba je dobrze zakamuflować żeby nie popsuło nam planów. Im więcej białka w batonie energetycznym tym lepiej, ale trzeba zachować równowagę składników nadających smak. Bazą moich batonów są bezglutenowe płatki owsiane Provena (błonnik) oraz nerkowce (nienasycone kwasy tłuszczowe, niski indeks glikemiczny). Słodycz nadają im daktyle i rodzynki, a czekoladowy smak – odtłuszczone kakao w proszku oraz domowej roboty ekstrakt z ziaren kakaowca (ale ten dodatek możesz pominąć lub zastąpić ekstraktem z wanilii). Ilość białka na porcję to ok. 15-20 g – całkiem niezły wynik! W smaku trochę przypominają Trek’a, ale na pewno są mniej słodkie, jak dla mnie to ich dodatkowy atut.

Na blogu pojawiły się inne proteinowe i energetyczne przekąski które mogą cię zainteresować:

 

Czekoladowo owsiany baton proteinowy (trek) – eatmeplease.pl

 


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: 6

SKŁADNIKI

1/2 szk. bezglutenowych płatków owsianych Provena
2/3 szk. nerkowców
6-8 łyżek białka w proszku – z grochu lub ryżowego**
1 łyżka mleka roślinnego***
1/2 szklanki daktyli
1/2 szklanki rodzynek
4-6 łyżek kakao
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z ziaren kakaowca (opcjonalnie)

*możesz użyć innych
**Oczywiście możesz użyć innego rodzaju białka roślinnego w proszku, ale te zawierają najwięcej białka na 100 g (ok. 83-85 g). Ilość przykładowa, możesz dodać więcej.
***możesz zastąpić olejem kokosowym rafinowanym

TIP: konsystencja batonów zależy od wielu czynników, dlatego jeśli masa jest zbyt sucha dodaj odrobinę więcej mleka roślinnego a jeśli jest zbyt mokra odrobinę więcej np. nerkowców lub płatków. Ale zanim to zrobić blenduj jakiś czas, czasem to kwestia zbyt krótkiego czasu na połączenie wszystkich składników.

PRZYGOTOWANIE

  1. Daktyle i rodzynki namocz w ciepłej wodzie min. 15 minut.
  2. Odsącz na sicie, umieść w pojemniku blendera z pozostałymi składnikami.
  3. Blenduj dokładnie do momentu, aż powstanie jednolita masa. UWAGA! Nie spal blendera, mój powoli dokonuje żywota przez tego typu zabawy, przydałby się nowy o większej mocy ;)
  4. Gotową masę umieść w prostokątnym naczyniu, wyrównaj powierzchnię lub uformuj prostokąty ręcznie. Najlepiej wstaw naczynie z batonami do lodówki na jakiś czas, wtedy łatwiej je pokroić na równe części. Jeśli jesteś posiadaczem silikonowej formy do batonów to jej użyj :P
  5. Gotowe batony zawiń w kawałki papieru, aby zachowały świeżość i były gotowe do zabrania w drogę. Dla mnie to taka przekąska przed i po treningu lub rano jako 2 gie śniadanie.


Cocoa oat protein bars (Trek copycat)

Czekoladowo owsiane batony proteinowe – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 20 min.
Serves: 6

INGREDIENTS

1/2 cup of Provena gluten-free oats*
2/3 cup of cashews
6-8 tbsp of pea or rice protein powder**
1 tbsp of milk***
1/2 cup of dates
1/2 cup of raisins
4-6 tbsp of cocoa powder
1/2 tsp of salt
1 tsp of cocoa bean extract (optional)

* you can use others
** Of course, you can use a different type of vegetable protein powder, but these two contains the biggest amount of proteins per 100 g (about 83-85 g). Sample amount, you can add more.
*** you can replace with refined coconut oil

TIP: consistency of bars depends on too many things, so if is too dry – add some plant based milk and if it is too wet add cashews or oats. Sometimes you just need to blend it longer.

PREPARATION

  1. Soak dates and raisins in warm water, for min. 15 minutes.
  2. Drain, place in a blender container with the remaining ingredients.
  3. Blend completely until smooth. WARNING! Do not burn the blender, mine is slowly dying ;)
  4. Press dough into a a rectangle baking dish and cut into squares, or free hand shape into a rectangle. It is easier to refrigerate and then cut into squares. If you have flexi bar form, just use it :P
  5. Wrap each one in pieces of paper to keep them fresh and ready to take away. For me it is perfect before or after training or late breakfast snack.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *