Czekoladowy mus z nerkowców
Koniec sierpnia to codzienne wizyty na bazarze, kupowane na kilogramy owoce i warzywa, czas przetworów i gromadzenia zapasów. Efektem jest kilka słoików domowych powideł oraz zamrożone świeże zioła. A to dopiero początek ;)
Przy okazji ostatniej wizyty kupiłam także jeżyny i borówki, z myślą o zrobieniu smoothie. Skończyło się na meeega czekoladowym musie dla którego w/w owoce stały się idealnym dopełnieniem. Gorzka czekolada, kwaśne jeżyny i słodkie borówki zanurzone w kremowych nerkowcach.
Przepisy z bloga w których możesz je spotkać:
– ciasta „sernikowe” z limonką czy malinami,
– pasta kanapkowa ze szpinakiem,
– wegańskie „sery”: ananasowy i ziołowo czosnkowy,
– zapiekance warzywna,
– lazania szpinakowa,
– tarta cytrynowa,
– tort bananowy,
– wegańska pascha,
– sos „(bez)serowy”.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
mus:
1 szklanka nerkowców
100 g gorzkiej czekolady bez cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1-2 łyżki oleju kokosowego (opcjonalnie)
2-4 łyżeczki ksylitolu w płynie
4 łyżki wody
1/4 łyżeczki soli
dekoracja:
jeżyny
borówki
ziarno kakaowca
TIP: Jeśli nie zależy ci, aby mus był bez cukru: czekoladę bez cukru możesz zamienić zwykłą (gorzką), a ksylitol zamienić na inną substancję słodzącą np. syrop klonowy.
PRZYGOTOWANIE
- Nerkowce namocz w wodzie minimum przez 2 godziny.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając 4 łyżki wody. Odstaw do ostygnięcia.
- Odsączone nerkowce umieść w blenderze i zmiel dokładnie.
- Dodaj do nich ostudzoną czekoladę, pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę.
- Gotowy mus umieść w pucharkach i wstaw do lodówki na minimum 1 h.
- Udekoruj tuż przed podaniem.
Chocolate cashew mousse – RAW
RECIPE
INGREDIENTS
mousse:
1 cup cashews
100 g dark chocolate without sugar
2 tsp vanilla extract
1-2 tbsp raw coconut oil (optional)
2-4 tsp liquid xylitol
4 tsp water
1/4 tsp salt
decoration:
blackberries
blueberries
cocoa nibs
TIP: If you don’t care about the sugar you can replace sugar-free chocolate to ordinary one, and xylitol with another sweetener (maple syrup for example).
PREPARATION
- Soak cashews for minimum 2 hours.
- Melt the chocolate in a water bath, adding 4 bsp of water. Set aside to cool.
- Place drained cashews in a blender and grind thoroughly.
- Add the cooled chocolate & remaining ingredients to cashews and blend everything smooth.
- Ready mousse put in special cups and refrigerate for at least 1 h.
- Decorate just before serving.
BRAK KOMENTARZY