Czekoladowy mus z nerkowców

Koniec sierpnia to codzienne wizyty na bazarze, kupowane na kilogramy owoce i warzywa, czas przetworów i gromadzenia zapasów. Efektem jest kilka słoików domowych powideł oraz zamrożone świeże zioła. A to dopiero początek ;)

Przy okazji ostatniej wizyty kupiłam także jeżyny i borówki, z myślą o zrobieniu smoothie. Skończyło się na meeega czekoladowym musie dla którego w/w owoce stały się idealnym dopełnieniem. Gorzka czekolada, kwaśne jeżyny i słodkie borówki zanurzone w kremowych nerkowcach.

Przepisy z bloga w których możesz je spotkać:
– ciasta „sernikowe” z limonką czy malinami,
pasta kanapkowa ze szpinakiem,
– wegańskie „sery”: ananasowyziołowo czosnkowy,
zapiekance warzywna,
lazania szpinakowa,
tarta cytrynowa,
tort bananowy,
wegańska pascha,
sos „(bez)serowy”.

czekoladowy mus z nerkowców


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min. + 1h
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

mus:
1 szklanka nerkowców
100 g gorzkiej czekolady bez cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1-2 łyżki oleju kokosowego (opcjonalnie)
2-4 łyżeczki ksylitolu w płynie
4 łyżki wody
1/4 łyżeczki soli

dekoracja:
jeżyny
borówki
ziarno kakaowca

TIP: Jeśli nie zależy ci, aby mus był bez cukru: czekoladę bez cukru możesz zamienić zwykłą (gorzką), a ksylitol zamienić na inną substancję słodzącą np. syrop klonowy.

PRZYGOTOWANIE

  1. Nerkowce namocz w wodzie minimum przez 2 godziny.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając 4 łyżki wody. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Odsączone nerkowce umieść w blenderze i zmiel dokładnie.
  4. Dodaj do nich ostudzoną czekoladę, pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę.
  5. Gotowy mus umieść w pucharkach i wstaw do lodówki na minimum 1 h.
  6. Udekoruj tuż przed podaniem.


Chocolate cashew mousse – RAW

czekoladowy mus z nerkowców

RECIPE

Preparation time: 20 min. + 1h
Serves: 2-4

INGREDIENTS

mousse:
1 cup cashews
100 g dark chocolate without sugar
2 tsp vanilla extract
1-2 tbsp raw coconut oil (optional)
2-4 tsp liquid xylitol
4 tsp water
1/4 tsp salt

decoration:
blackberries
blueberries
cocoa nibs

TIP: If you don’t care about the sugar you can replace sugar-free chocolate to ordinary one, and xylitol with another sweetener (maple syrup for example).

PREPARATION

  1. Soak cashews for minimum 2 hours.
  2. Melt the chocolate in a water bath, adding 4 bsp of water. Set aside to cool.
  3. Place drained cashews in a blender and grind thoroughly.
  4. Add the cooled chocolate & remaining ingredients to cashews and blend everything smooth.
  5. Ready mousse put in special cups and refrigerate for at least 1 h.
  6. Decorate just before serving.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.