Pudding czekoladowy

Kolejny pracowity dzień przede mną, z dala od domu i od smakołyków które czyhają na mnie w kuchennych szafkach i lodówce. Ale myślami płynę rzeką gorzkiej czekolady, jak w fabryce Willy Wonka…

Jedynym ratunkiem może być słodki deser, który wczoraj zmontowałam przewidując nadchodzący kryzys i niedobór słodkości. Już raz podawałam tu przepis z perełkami tapioki i był to mój ulubiony kokosowo bananowy pudding, teraz w czekoladowej odsłonie.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10-15 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

1/2 szklanki tapioki
3 szklanki mleka roślinnego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
6-8 łyżek ciemnego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
3 łyżeczki karobu
3 łyżeczki kakao

PRZYGOTOWANIE

  1. Umieść w garnku wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
  2. Podgrzewaj pudding na małym ogniu, nieustannie mieszając do momentu aż zacznie gęstnieć, a kuleczki tapioki staną się 2 krotnie większe niż na początku i przeźroczyste.
  3. Kiedy uznasz, że pudding ma idealną konsystencję i smak (ilość cukru to kwestia indywidualna – dodaj go wedle własnych upodobań), przelej go do pucharków i po lekkim ostygnięciu udekoruj kawałkami pokruszonej gorzkiej czekolady.
  4. Podawaj jeszcze ciepły lub schłodzony w lodówce, as You wish :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.